FILIPINI

Lijepa i nemilosrdna: Ovo je bila najokrutnija prva dama

Zloglasna prva dama. Screenshot: YouTube

Index.hr

14.11.2018

Imelda Markos (Marcos) bila je prva dama Filipina u razdoblju od 1965. do 1986. godine, a prije nekoliko dana je nepravomoćno osuđena za korupciju. Više od 30 godina tražila se pravda na filipinskom sudu, budući da je bivši predsjednik Ferdinand Markos (Marcos) zajedno s Imeldom otuđio milijarde dolara koje je pospremao na račune u švicarskim bankama.

Njegova supruga ostala je upamćena kao najrastrošnija supruga jednog predsjednika u historiji. Cijeli svijet se sjeća "revolucije bez krvi" na Filipinima nakon koje su predsjednik Markos i Imelda pobjegli na Havaje. Iako je dobar dio love bio na sigurnom, Imelda je iza sebe ostavila 3.000 pari cipela koje su kasnije izložene u predsjedničkoj palači.

U vrijeme kada su Filipinci živjeli od dva dolara na dan, Imelda je sakupljala cipele, kupovala parfeme u galonima i maštala da otkupi kompaniju "Tiffany & Co".

Kada bi Imelda svaki dan nosila druge cipele, trebalo bi joj više od osam godina da iznosi sve koje je imala dok je bila prva dama.

Ipak, kao i Hrvati, Filipinci izgleda imaju pamćenje zlatne ribice pa je porodica  Markos i dalje vrlo utjecajna na političkoj sceni. Sin bivšeg predsjednika i rastrošne Imelde Ferdinand Markos Jr. tijesno je izgubio predsjedničku utrku na prošlim izborima na Filipinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.