PREVARE

U Evropskoj uniji cvjeta crno tržište državljanstava

U proteklih nekoliko godina “kupljeno” je tako najmanje 6.000 državljanstava i čak 100.000 boravišnih dozvola

Uhapšeno dvadesetak službenika. Ilustracija

Avaz.ba

20.11.2018

Državljanstva Evropske unije ili neograničene boravišne dozvole EU su one koje je najteže dobiti. Ali, velika potražnja dovela je do stvaranja ilegalnog tržišta državljanstava na kojem korumpirani službenici mnogih zemalja EU zarađuju novac falsificiranjem dokumenata.

 Zlatne vize

Posljednji slučaj nedozvoljenih mahinacija zabilježen je u Bugarskoj. Tamo je nedavno pritvoreno dvadesetak službenika koji su godinama izdavali dokaze o bugarskom porijeklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši tako hiljade eura. Oni koji imaju takav dokaz, po zakonu mogu steći bugarsko državljanstvo.

Ali, Bugarska nije jedina zemlja u kojoj se to radi. U Rumuniji i Mađarskoj također je za stjecanje državljanstva potreban dokaz o porijeklu. U Rumuniji se to tiče prije svega velikog broja građana Moldavije, čak dvije trećine njih je rumunskog porijekla. A i u Ukrajini živi veliki broj pripadnika rumunske i mađarske manjine. U obje ove zemlje već se godinama trguje lažnim certifikatima o porijeklu.

Do pasoša pojedinih zemalja EU može se, međutim, doći i legalno kupovinom nekretnine od najmanje četvrt miliona eura. S druge strane, već godinama je ustoličen i sistem Zlatne vize, što je zapravo put do državljanstva po paprenim cijenama. Po tom sistemu, državljanstvo neke zemlje EU ili trajnu boravišnu dozvolu može dobiti onaj ko dovoljno plati ili investira.

Ponuda programa

Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Latvija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugal, Španija, Mađarska i Kipar nude te programe. U proteklih nekoliko godina “kupljeno” je tako najmanje 6.000 državljanstava i čak 100.000 boravišnih dozvola. Ukupan prihod od tako prodanih dokumenata iznosi najmanje 25 milijardi eura, prenose organizacije „Transparency International" i „Global Witness".

Grčka najpovoljnija

Stanovnici Kine, Rusije, Bliskog istoka i drugih dijelova svijeta kupovinom nekretnina u Portugalu za najmanje 500.000 eura stječu dozvolu za neograničeno kretanje šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja. Španija je uvela sličnu mjeru, Grčka nudi vizu za kupovinu nekretnine od najmanje 250.000 eura, a Malta strancima koji ulože 650.000 eura odnedavno nudi državljanstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.