PREVARE FBI razotkrio Igora Vorotinova

Lažirao smrt, uzeo dva miliona dolara i živio kao kralj u Moldaviji

Prevarantska porodica mora vratiti novac osiguravajućoj kući

Avaz.ba
24.11.2018 07:14

FBI nakon tri godine uhapsio prevaranta

Foto: Fox News

Američki FBI nedavno je, nakon tri godine potjere, uhvatio čovjeka koji je još prije osam godina lažirao smrt, uzeo dva miliona dolara od osiguranja i godinama živio kao kralj u Moldaviji. Za ovu prevaru saznali su 2013. godine, a optužnicu protiv Igora Vorotinova (54) podigli su 2015.

Pronađeno tijelo

Iz američkog tužilaštva potvrđeno je da je Vorotinov prebačen iz Moldavije u Minesotu. Porodica Vorotinov skovala je opaki plan 2010. godine, kad je Igor uplatio policu životnog osiguranja i pola godine poslije se razveo od supruge Irine. Samo godinu poslije, u moldavskom selu pronađeno je tijelo pokraj kojeg su bile putne isprave na ime Igora Vorotinova. Također, na podu je bio ključ njegove hotelske sobe.

  • Vorotin: Lažno ime
    Vorotin: Lažno ime Foto: (Fox News)

Moldavske vlasti pozvale su Irinu Vorotinovu da dođe na istok Evrope i identificira bivšeg supruga. Identifikacija je uspjela i Irina se vratila u Sjedinjene Američke Države s urnom. No, odmah nakon sahrane, Irina je otišla u osiguravajuću kuću, odakle je podigla dva miliona dolara, koji su joj pripali nakon Igorove smrti. Novac je prebačen na bankovne račune u Švicarskoj i Moldaviji koji su glasili na ime njihovog sina.

 Lažno ime

No, u junu 2013. godine, u FBI je stigla dojava da u Moldaviji živi čovjek koji je lažirao svoju smrt i uzeo novac od osiguranja. Amerikanci se nisu raspitivali kod porodice o čemu se radi nego su lukavo sačekali sina Alkona Vorotinova da stigne u Ameriku i već na aerodromu pretražili njegov računar. Na žalost varalica, vrlo brzo su naišli na svježe fotografije Alkona i njegovog oca.

U sklopu istrage provjerili su i pepeo koji se nalazio u urni i testiranjima zaključili da ne pripada Vorotinovu. Alkon je na kraju priznao da mu otac pod lažnim imenom živi u Moldaviji i Ukrajini. Prevarantska porodica mora osiguravajućoj kući vratiti više od dva miliona dolara, a Igor i Irina će u zatvor.

NA VRH