ŠPANIJA

Kazna od 1,5 milijardi eura za najveći izljev nafte u historiji

Liberijski tanker “Prestige” s jednostrukom oplatom, koji je plovio pod zastavom Bahama, potonuo je 19. novembra 2002. u Atlantiku blizu Galicije

Izlilo se više od 63.000 tona mazuta

Avaz.ba

24.12.2018

Pravosudni maraton u Španiji u slučaju izlijevanja nafte s broda “Prestige” 2002. završen je nakon što je Vrhovni sud potvrdio iznos odštete veće od 1,5 milijardi eura. 

Sud određuje odštetu u iznosu većem od 1,5 milijardi eura za civilne osobe odgovorne za najgoru ekološku katastrofu u historiji zemlje, navodi se u saopćenju Vrhovnog suda.

Odlukom Vrhovnog suda završava se građanska parnica u Španiji skoro tri godine nakon početka krivičnog postupka, koji je trajao od januara 2016. godine. Sudska odšteta dodijeljena je španskoj i francuskoj vladi, kao i pokrajinskoj vladi Galicije.

Osim vlasnika tankera, kažnjeni su i njegov kapetan, Grk koji je u osamdesetim godinama života, i britanska osiguravajuća kompanija, koja mora platiti čak milijardu dolara.

Liberijski tanker “Prestige” s jednostrukom oplatom, koji je plovio pod zastavom Bahama, potonuo je 19. novembra 2002. u Atlantiku blizu Galicije, šest dana nakon što je pretrpio havariju u oluji. Tanker je plutao šest dana u Atlantskom okeanu, nakon čega se prepolovio i potonuo.

U nekoliko sedmica više od 63.000 tona mazuta izlilo se na špansku, portugalsku i francusku obalu u dužini od više hiljada kilometara. Više od 300.000 volontera iz cijele Evrope sudjelovalo je u čišćenju plaža i hridi.


Prepolovio se i potonuo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.