VELIKA BRITANIJA

Bubreg proda za 30.000 funti, donoru da 200 funti

On je tri godine proveo u zatvoru

Organizirao mrežu korumpiranih ljekara. Ilustracija

Avaz.ba

28.1.2019

Transplantacija bubrega u Velikoj Britaniji veliki je problem te je na listi čekanja 5.000 ljudi, a u prosjeku, jedan pacijent dnevno ne dočeka potrebni organ, jer na njega se, u prosjeku, čeka tri godine. No, tu je britanski trgovac organima Prem Bajgai, koji živi u Nepalu, a u posljednje dvije godine pet Britanaca kupilo je bubreg preko njega.  

Sitno plaća

On je tri godine proveo u zatvoru zbog trgovine organima nakon što je otkriveno da je uspio organizirati cijelu mrežu korumpiranih ljekara, poslovnjaka i advokata.

- Niko u ovoj zemlji ne može kupiti organ bez mene. Donor nije problem, jer ja sam glavni - rekao je Bajgai te je dodao da on spašava živote.

Donori su, kaže, uglavnom iz najsiromašnijih dijelova Nepala, zbog čega i pristaju na ovakve stvari. Ljude koji doniraju bubrege, sitno plati, a čest je slučaj da im uopće ne da novac nego od novca koji uzima, skoro 30.000 funti po prodanom bubregu, s tim da za žene košta 6.000 više, donorima plaća tek oko 1.000, ali najčešće ne više od 200 funti.


Donore uvjerava da će sve biti uredu, ali mnogi imaju ozbiljne posljedice nakon operacija koje se obavljaju na privatnim klinkama u Indiji. Također, mnoge donore je prevario. Tako je zabilježen slučaj 16-godišnjaka koji je maštao da će prodajom bubrega zaraditi kako bi finansirao svoju karijeru pop zvijezde.

Jedan umro

Bajgai mu je obećao 1.000 funti, a s tim novcima on je planirao snimiti spot i pokrenuti karijeru. No, dječaju je dao 200 funti, a nakon operacije, dobio je ozbiljne komplikacije, zbog kojih je završio u invalidskim kolicima.

Drugi je slučaj muškarca koji je otišao u Pakistan nakon što je jedan član njegove porodice tamo nabavio bubreg. Tokom operacije u Pakistanu, zaražen je hepatisom C, a 2013. umro je u bolnici nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.

Bajgai: Donor nije problem. Daily Mail

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.