KIOSK

Biolozi u prašumi snimili rijetko viđenu scenu, na koju niko ne može ostati ravnodušan

Prvi dokaz da tarantula zapravo lovi štakoraše

Na svojim godišnjim putovanjima u Amazonu, Raboski je snimio i veće horore. Screenshot

Avaz.ba

2.3.2019

Biolozi sa Univerziteta u Mičigenu u amazonskoj prašumi snimili su veliku tarantulu kako ubija mišijeg oposuma i vuče ga sa sobom. Iako su mnogi na društvenim mrežama priznali da im je snimak bio pomalo uznemiravajući, riječ je o prvom videozapisu takve vrste, koji se smatra prvim dokazom da tarantula zapravo lovi te štakoraše.

Uvijek viđamo lude stvari tamo - rekao je evolucionarni biolog Danijel Raboski (Daniel Rabosky) u intervjuu koji godinama vodi ekspedicije u Amazonu, kako bi posmatrao i dokumentirao biološku raznolikost u dubokoj džungli. Na nedavnom putovanju u peruanski Amazon, njegova ekipa snimala je interakcije predator - lovina, a snimili su i scenu iznad. 

Tokom ekspedicije ekipa je snimila 15 rijetko posmatranih predatorskih događaja u džungli, uključujući velike pauke koji jedu guštere i žabe. Raboski kaže su tarantule "ozbiljni predatori", a ova koju su snimili, kaže, da je veličine tanjira.

Na svojim godišnjim putovanjima u Amazonu, Raboski je snimio i veće horore od onih koje je snimio kamerom. Opisao je tako kako je naišao na dio divljine prepun mrava - koji su proždirali pauke.

- Gledali smo kako pauci umiru u trenu od vojske mrava. Mravi bi se samo počeli penjati po njihovim nogama - hiljade i hiljade njih jednostavno bi rastavili pauka pred vašim očima - objasnio je biolog, koji dodaje kako je cilj misija u džunglu razumjeti zašto su ta tropska područja toliko biološki raznolika.

- To je pitanje za milion dolara - kaže Raboski. "Tako malo znamo o ekologiji tih sistema. Jednostavno smo nevjerovatne neznalice o svim tim velikim pitanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.