ISTRAŽIVANJA U Jadranskom moru živi 20 vrsta morskih pasa

Opasni su susreti s ajkulama na velikoj udaljenosti od obale

U svom sistemu organa imaju specifične senzore, osjećaju elektromagnetna polja i valove, tako da sve što se nađe u morskoj tišini za njih predstavlja plijen, kaže Joksimović

Avaz.ba
02.05.2019 09:26

U slučaju susreta s morskim psima nema mjesta panici

Morski pas je stalni stanovnik Jadranskog mora, a ima ih čak 20 vrsta. No, u slučaju njegove pojave tokom ovog ljeta, nema mjesta panici, saopćio je ususret turističkoj sezoni Aleksandar Joksimović, šef Laboratorija za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za bilogiju mora Kotor. 

Navodeći da se o tim vrstama koje su vrlo ugrožene mora voditi računa, Joksimović ističe da je njegov kolega Ilija Ćetković upravo završio projekt istraživanja populacije morskog psa modrulja, koji je najviše ugrožen ribolovom, budući da je kao sporedna vrsta čest na parangalima, u mrežama koje se bacaju na otvorenom moru.

- Nažalost, ajkule koje se ulove na parangale se vrlo brzo uguše, jer moraju non-stop plivati, tako da su one sporedni dio ulova, a na taj način se definitivno pravi velika šteta eko-sistemu. One za ljude nisu opasne i u našim vodama nema potencijalnih vrsta koje su opasne za ljude - izjavio je Joksimović za Dan.

On je upozorio da su najviše opasni susreti sa morskim psima na velikoj udaljenosti od obale, to jest na pučini, jer ajkule u svom sistemu organa imaju specifične senzore, osjećaju elektromagnetna polja i valove, tako da sve što se nađe u morskoj tišini za njih predstavlja plijen.

11  kupača usmrtili su morski psi u Jadranskom moru u posljednjih 150 godina   

Komentari

NA VRH