JEZIVA SEKTA

Pismo iz Indije promijenilo sve: Porodica se raspala, dječak postao žrtva razvrata

Kada su roditelji Noe Maksvela riješili 1976. da se pridruže komuni koja je propagirala "slobodnu ljubav", niko nije ni slutio kako će se sve promijeniti

Printscreen

The Guardian

29.5.2019

Kada su roditelji Noe Maksvela riješili 1976. godine da se pridruže komuni koja je propagirala "slobodnu ljubav", niko nije ni slutio da će im se porodica raspasti, a oni postati žrtve seks-sekte.

Iako je Noa imao svega 4 godine kada su njegovi roditelji riješili da žive boemskim životom i, razočarani Londonom otišli na farmu, on se sjeća da je sve počelo tako što su dobili pismo iz Indije. 

Pismo je, naravno, poslao prijatelj porodice, a u njemu je istakao kako je u Indiji uspio da pronađe "smisao svega". To je bilo dovoljno da 1976. godine, Noini roditelji sa svoje troje djece krenu put Indije da upoznaju čuvenog gurua Bagvana Šri Rajniša (Shri Rajneesh), poznatog pod imenom Ošo.

Rajnišovo zavodljivo učenje bilo je neka vrsta mješavine istočnjačkog misticizma, zapadne filozofije i propagiranja "slobodne ljubavi", a njegovi sljedbenici, obučeni u prepoznatljivu narandžastu odoru veoma brzo su se našli u centru njegove utopije.

Sekta je najprije imala sjedište u Puni, a kada je 1981. protjerana iz Indije, novu bazu napravila je u Oregonu. Tako se selio i Noa, danas gotovo 50-godišnjak koje i glavni junak dokumentarca o ovoj sektu koja je privlači pažnju javnosti iako je njeg glavni guru umro 1990. godine. 

Uglavnom, ubrzo po dolasku u Indiju, Noina porodica je "shvatila" da je to njihov život. Nakon što su se vratili u Veliku Britaniju da prodaju farmu, ponovo su otišli u Indiju. Ipak, sa njima nije pošao Noin stariji polubrat po majci, što je ona, kako kaže, mnogo bolno doživjela.

Iako tada mali dječak, sjeća se posjete Rajnišu kako bi dobili nova imena. On je nazvan Svami Deva Rupam. Ubrzo je, međutim, došlo do toga da njegova majka živi na jednom mjestu, otac na potpuno drugom, a Noa je bio u dječijoj kolibi.

Dječja koliba bila je napravljena od bambusa i Noa je tamo bio sa drugom djecom, iz Australije, Njemačke, Amerike. Postojala je škola koju je vodio "ludi hipik Šarma sa dugom kosom i gitarom".

Ne znam koliko je bilo važno da li idemo u školu ili ne jer kada sam se na kraju vratio u svoju zemlju, kada sam imao 10 godina, nisam ništa znao da čitam i pišem, ili da saberem dva i dva - priča Noa. 

Ono što je, međutim, "naučio" je kako da puši, a kada je imao 6 godina slučajno je pojeo i kolačić sa marihuanom. Napio se prvi put sa 10 godina. 

Ni to nije sve. Na jednom od najšokantnijih snimaka napravljenih "unutra" zabilježene su nasilne orgije. I Noa se prisjeća da je seks bio svuda oko njega. 

- Mogli ste da čujete da ljudi sve vrijeme doživljavaju orgazam. Po cijelu noć, kao babuni u vrijeme parenja - prisjeća se on. Kako kaže, bio je svjestan i da njegovi roditelji imaju druge partnere. 

Noa i njegova porodica proveli su četiri godine u Poni, uz sve jače tenzije između zajednice i lokalnih vlasti. Rajniš i njegovi sljedbenici preselili su se u SAD i osnovali komunu na ranču u okrugu Vasko u Oregonu. 

Noa tada nije bio svjestan skandala koji su pratili sektu. Imigracionu prevaru koja je uključivala ljude iz kulta koji su se vjenčavali u različitim dijelovima zemlje kako bi mogli da ostanu u SAD. Zatim trovanje 751 osobe u Dalasu kroz trovanje salata u lokalnim restoranima. 

Noina majka je željela izlaz. Vratili su se u Veliku Britaniju, a brak se raspao. Majka je ostala u Norfolku, otac se vratio u Oregon, a Noa i njegov brat su mogli da biraju. 

- Sjećam se da smo sjedili u kolima i da su nas pitali šta želimo da radimo. Rekao sam da želim da ostanem i da idem u školu i naučim neke stvari - rekao je Noa. 

Njegov brat želio je isto to. Noa kaže da o svom djetinjstvu ima pomiješana osjećanja, ali i da je imao različite terapije.

Inače, sekta je nastavila tada da se širi. Noa kaže da o svom djetinjstvu ima pomiješana osjećanja, ali i da je imao različite terapije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.