GRČKA Izgradnju odobrio parlament

Otvara se prva džamija u Atini

Ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja otvorenje biti u septembru

Fena
07.06.2019 17:50

Foto: ZDNet

Grčki ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja prva džamija finansirana od države najvjerovatnije biti otvorena u septembru, oko tri godine nakon što je njenu izgradnju odobrio parlament. 

Gavroglou je to izjavio tokom posjete skoro dovršenoj džamiji u predgrađu Atine, u pratnji predstavnika muslimanske zajednice. Njena izgradnja postala je kontroverzna jer se neki protive podizanju džamije u grčkoj prijestonici.

- Prva molitva imama održat će se u atinskoj džamiji. Nadamo se da će to biti u septembru - izjavio je Gavroglou.

Džamija koju su odobrili poslanici izgrađena je u većinski industrijskom dijelu prijestonice, i postat će mjesto molitve za grčku muslimansku imigrantsku zajednicu i posjetioce. Deseci hiljada muslimanskih migranata žive u široj regiji Atine, i često obavljaju molitve u neformalnim prostorijama, podrumima ili neiskorištenim prodavnicama.

Gavroglou je naglasio da je atinska džamija, za razliku od većine u Evropi, javna i da nije mjesto molitve u privatnom vlasništvu.

- Ona ne pripada nikome jer pripada svima nama i svima vama. Ovdje vlasnik nije pojedinac niti zajednica, nije ni društvo ni strana zemlja - kazao je grčki ministar.

Komentari

NA VRH