PLAVA KRV

Uljez u kraljicinoj sobi, princ Hari na odvikavanju, princeza Ana na sudu...

Sara Ferguson, bivša supruga princa Endrua je i za vrijeme braka i kasnije bila redovan član trač rubrike

Britanska kraljevska porodica: Susreli se s mnogim sramotama. Avaz

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

30.9.2019

Britansku kraljevsku porodicu tokom historije potresao je veliki broj skandala. Neki su toliko poznati da su za njih svi čuli, jer zahvaljujući medijima i televizijskim intervjuima, teško je sakriti bilo šta. Mnogi pamte detalje o tome kako se princ Hari (Harry) maskirao u nacistu na jednom maskenbalu, kao i momenat kada je princeza Dajana (Diana) otkrila da ih je troje u njenom braku s princem Čarlsom (Charles). 

Međutim, postoje izvesni skandali koje su mnogi možda već zaboravili... 

1. Kada je uljez upao u kraljičinu spavaću sobu

Najveći propust obezbjeđenja desio se 1982. godine kad je jedan čovjek uspio da se popne uz Bakingemsku palatu i uvuče se u kraljicinu spavaću sobu. Kako se to desilo niko nije siguran, ali se tog julskog jutra oko 7 sati Majkl Fagan (Michael) uzverao uz zid i ušao joj u sobu. Tada se pričalo da su razgovarali desetak minuta, međutim, on je „Independentu“ 2012. godine ispričao da je kraljica istrčala iz sobe čim ga je vidjela. 

2. Crna ovca u porodici

Sara (Sarah) Ferguson, bivša supruga princa Endrua (Andrew) je i za vrijeme braka i kasnije bila redovan član trač rubrike. Godine 1992. „Daily Mirror“ objavio je njene fotografije u kompromitujućoj situaciji sa teksaškim milionerom Džonom Brajanom (John Bryan). Vojvotkinja je tada već bila razvedena od princa Endrua. Iako im je privatnost bila narušena, incident je izazvao mnogo sramote za kraljevsku porodicu. 

3. Princ Hari na odvikavanju

Kada je objelodanjeno da je šesnaestogodišnji princ Hari uhvaćen kako puši travu, to je stiglo na naslovne strane tada nacionalnih „News of the World“. Princ Čarls svog sina poslao je na odvikavanje - na jedan dan. 

4. Krivični dosije princeze Ane

Kraljicina jedina ćerka, princeza Ana (Anne), postala je prva visoko rangirana osoba iz kraljevske loze koja je dobila krivični dosije 2002. godine. Ona je priznala krivicu na optužbu da je jedan od njenih pasa, Doti, napao dvoje djece. Isti pas je navodno napao i kraljicine korgije. 

5. Brendi za Čarlsa tinejdžera

Iako to sada ne djeluje skandalozno, 1963. godine princ Čarls (Charles) je izazvao pravi haos kada je ušao u pab i naručio alkoholno piće. Desilo se to tokom školske ekskurzije na otoku Luis u Škotskoj. Tu je bio prisutan i reporter časopisa „Vanity Fair“ i incident je stigao na naslovnice svjetskih novina. Što se tiče tog paba, postao je legendarno mjesto i njegovo zatvaranje 2014. godine dospjelo je u nacionalne vijesti. 

6. Intimni razgovori

Godine 1992. nedugo nakon objave razvoda princeze Dajane i princa Čarlsa - detalji intimnog razgovora princa Čarlsa i Kamile (Camilla) Parker su objavljeni u javnosti i izazvali ogromnu sramotu. 

7. Squidgey-gate

Još jedan sramotni snimak telefonskog razgovora bio je "Squidgey-gate". To je razgovor iz 1989. vođen između princeze Dajane i njenog prijatelja Džejmsa Gilbija (James Gilbey). U razgovorima, koji su dosta lični, on ju je nazvao "squidgey" (ukusnom).

8. Čarls vrijeđao reportera BBC-a

Tokom skijaškog odmora u Klosteru u Alpima, porodica je upitana o budućem vjenčanju Čarlsa i Kamile, a pitanje je postavio BBC dopisnik. 

- Ovi prokleti ljudi. Ne mogu da podnesem tog čovjeka. Stvarno je grozan, zaista jeste - rekao je Čarls svojim sinovima.

Popularnost jednaku onoj britanskoj uživa i danska monarhija, najstarija u Evropi. Ankete pokazuju podršku između 80 i 90 posto. Kraljica Margareta (Margrethe) na prijestolju je od januara 1972. godine - najdugovječniji je monarh od tri skandinavska kraljevska vladara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.