DALEKO OD OČIJU Neki gradovi i sela kao da nisu iz ovog svijeta

5 mjesta za koja nećete vjerovati da postoje: Gdje žive najsretniji ljudi na svijetu, a gdje najdugovječniji

Od grada prepunog plavokosih blizanaca do otoka koji ne poznaje bolesti i grada dementnih, ova mjesta djeluju kao iz filma

Avaz.ba

5. Hogevej - Trumanov šou za penzionere

  • Novac se ne koristi, već je sve uključeno u cijenu koju plaća porodica štićenika

    Novac se ne koristi, već je sve uključeno u cijenu koju plaća porodica štićenika

    Foto: Agencije


Izolirano selo Hogevej u Holandiji, smješteno na rubu grada Vespa, ima 152 stanovnika koji, čini se, žive sasvim normalnim životom. Jedu, spavaju, šetaju, odlaze u restorane i kafiće. Ali, baš svako od njih je pod stalnim nadzorom jer je Hogevej zapravo starački dom. Svi štićenici ovog mjesta, koje mnogi nazivaju selo Demencija, pate od staračke zaboravljivosti i zapravo ne znaju da žive u medicinskoj instituciji niti da se prati svaki njihov pokret i vitalna funkcija. Zdanja u mjestu građena su bez dugih hodnika za lako snalaženje, a štićenici žive u grupama od šest do sedam ljudi. Svaka grupa ima kuću u kojoj za njih brinu jedan ili dva njegovatelja.

Kuće su uređene i namještene prema periodu u kojemu su štićenici počeli gubiti kratkotrajno pamćenje, a sve je usklađeno do posljednjeg detalja, od hrane, ukrasa, namještaja, stolnjaka. Stanovnici smiju slobodno šetati po mjestu i razgledavati, sjediti na klupama i družiti se. Njegovatelji, njih 250, razmješteno je po cijelom mjestu, a po potrebi preuzimaju "uloge" trgovca, poštara i slično. Novac se ne koristi, već je sve uključeno u cijenu koju plaća porodica štićenika.

Kuće u kojima stanuju istovremeno su zapravo zid oko mjesta pa tako zaboravljivi štićenici ne mogu odlutati. Ako se slučajno nađu blizu izlaza, osoblje će im ljubazno pojasniti da su vrata zaključana i uputiti ih u drugom smjeru. Ivon van Amerongen (Yvonne), jedna od osnivačica Hogeveja, kaže kako je ovakvo mjesto stvarala iz ličnih razloga nakon što joj je umro otac, a majka ostala sama. Bila je voditeljica staračkog doma, ali ipak nije htjela majku staviti u takvu instituciju.

NA VRH

Podijeli članak na