HIT NA INTERNETU

Papagaj Hugo iz Splita zna više od 2.000 riječi i spaja ih u rečenice: Sebe zove "pile moje"

Njegov vlasnik kaže da zna da čeka da svi u kući zaspe, a onda počne da oponaša zvonjavu telefona

Sivi afrički papagaj Hugo iz Splita. Screenshot

Avaz.ba

11.1.2020

Sivi afrički papagaj Hugo iz Splita ima više od 10.000 pratilaca na društvenim mrežama. Njegov vlasnik kaže da zna da čeka da svi u kući zaspe, a onda počne da oponaša zvonjavu telefona.

- Fuj, fuj, fuj - ponavljao je Hugo otimajući upaljač. 

Potom je odnio filtere, neuspješno je pokušao domoći se duhana, a na kraju se okomio na pepeljaru. Andrija je uporno, ali ipak uzalud, pokušavao da mu skrene pažnju na nešto drugo. Hugo se nije dao omesti u svom antipušačkom naumu.

- A šta hoćeš - pitao ga je naposljetku Andrija.

- Ostavi to. Fuj, fuj - odgovorio mu je Hugo, vrlo inteligentni afrički sivi papagaj  s adresom na splitskim Mejašima.

Hugo ima četiri godine, zna više od 2.000 riječi, koje slaže u rečenice, gostima će rado otkriti ko od ukućana kakve lijekove pije, od svakoga će tražiti hranu, posebno kikiriki, te govoriti ko do kada i koliko spava.

Umiljat i tvrdoglav

On je u isto vrijeme huligan i maza, prgav i umiljat, tvrdoglav i poslušan. Veoma je društven i ne boji se nikoga. Zapravo, boji se jedino jednookog plišanog zeca, koji u domu porodice Gudelj, umjesto nekadašnjih heklanih miljea, leži na televizoru. Taj smeđi zeka jedina je garancija da će televizor ostati neoštećen.

- Moj prijatelj ga je dobio, ali nije mogao da se bavi njime pa sam ga kupio od njega. Tada je imao devet mjeseci. Hugo je najviše s mojom mamom Marom. Ona mu je sve, ona je njegov uzor, nju najviše gnjavi, njen glas oponaša i ponavlja njene rečenice. Zna koga Mara zove na telefon, zna u kom trenutku ona ide da pije kafu kod komšinice ili u prodavnicu, zna kad je boli glava. Tad bude tiši, ali i dalje se "ne gasi" nego šaptom priča kako "Maru boli glava" - govori za 24.sata.hr Andrija Gudelj, profesionalni vojnik, koji je brbljive epizode svog Huge odlučio zabilježiti i objavljivati na YouTubeu, gdje imaju desetine hiljada pratilaca iz cijelog sveta.

Neki čak Hugi šalju i poklone. Najpričljiviji je ujutro. 

- Hladno, hladno. Hoćemo ložiti vatru, a? Hoćemo sad malo ložiti - pita Hugo ujutro.

Kad kihne, kaže "Misusovo" (U ime Isusovo), sam sebe zove "pile moje", jer ga tako Mara zove.

Nedostaje mu društvo

Čim zazvoni telefon, pita da li je to Andrija. Hugo mu je nezamislivo privržen, iz silne ljubavi uništava mu svu odjeću, a posebno mu je draga ona koja ima patentne zatvarače. Kako kaže Andrija, svi sivi afrički papagaji imaju svoj specifičan karakter pa su novinari pitali: "A kakav je Hugov?"

Uh, on je zaj***n. Zna da čeka da svi zaspe, a onda počne da oponaša zvonjavu telefona. Kad neko ustane, on se zacene od smijeha. Inače, sve rastavlja, voli daljinske i sve s tipkama, u stanju je kljunom svaku drvenu igračku, koje nisu nimalo jeftine, da pretvori u piljevinu. Kljun mu je toliko snažan da može bez problema da slomi badem - govori Andrija. 

Hugi, kaže, ne treba životna saputnica, ali mu dogovaraju kratkoročne "avanture", odnosno parenje.

Jako je tražen, a mnogi unajmljuju apartmane u našoj kući samo da bi ga upoznali. Ako vas gnjavi ili mu se ne svidite, jedini spas vam je da stavite jednookog zeca na rame - smije se Andrija, koji će svom ljubimcu uskoro otvoriti Instagram profil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.