LJUBAV NA PRVI POGLED

Ptice kao kućni ljubimci: Pernati prijatelj za cijeli život

Ono što se ne smatra moralnim je da pticu držite u kavezu i zanemarujete je

Pernati kućni ljubimci. Pixabay

Dž. R.

4.3.2024

Ptice su stoljećima njegovane kao kućni ljubimci koji nas osvajaju svojim prekrasnim perjem, melodičnim pjesmama i šarmantnim karakterom. Ptičiji pjev također je usko povezan s ljudskim mentalnim zdravljem, a neke od njih mogu vas zabaviti na razne načine poput igre, oponašanjem zvukova, grickanjem nosa i sl.

Koje su prednosti

Prednosti posjedovanja ptice kao kućnog ljubimca su:

1. Jednostavna briga – o pticama je općenito lakše brinuti nego o tradicionalnim kućnim ljubimcima poput pasa ili mačaka, nisu im potrebne svakodnevne šetnje ni posude s pijeskom, redovno čišćenje kaveza, svježa hrana, voda i mentalna stimulacija dovoljni su za njihovu dobrobit

2. Kompaktni život – za one s ograničenim životnim prostorom ptice su odličan izbor, njihovi kavezi mogu se smjestiti u male stanove, što ih čini prikladnim za urbane stanovnike, no, upamtite da je poželjno ptice puštati iz kaveza pod nadzorom, kako bi imale više slobode

3. Lijepa atmosfera – živahne boje i jedinstveno perje ptica dodaju zadivljujući vizuelni element svakom životnom prostoru, njihove melodične pjesme stvaraju umirujuću atmosferu u vašem domu

4. Intelektualna stimulacija – ptice su inteligentna bića koja napreduju uz interakciju i mentalnu stimulaciju, učiti ih trikovima ili im dati igračke koje izazivaju njihov um može biti korisno iskustvo i za ljubimca i za vlasnika.

Razigrane tigrice

Tigrice su male, razigrane i poznate po svojoj sposobnosti oponašanja ljudskog govora. One su društvene ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji i mogu se dobro prilagoditi životu u stanu. Kako biste osigurali njihov ugodan boravak u stanu, kupite prostrani kavez koji omogućuje dovoljno kretanja i uključuje razne sjedalice i igračke za mentalnu stimulaciju.

One su vrlo inteligentne i imaju koristi od interaktivne igre i mentalnih izazova. Provodite vrijeme s njima svaki dan, razgovarajući i nudeći nježnu interakciju. Osim toga, održavajte čisto okruženje kaveza redovnim mijenjanjem papirnate obloge i pranjem njihovih igračaka.

Nježne nimfe

Nimfe su nježne, privržene ptice koje su divno društvo. Poznate su po svojim ćubama koje odražavaju njihovo raspoloženje (kada je uspravna, ptica je uznemirena, a kada je lagano nakrivljena, nimfa je opuštena) i privlačnim osobnostima. Nimfe su relativno tihe, što ih čini pogodnim za zajedničke životne prostore.

Osigurajte im prostrani kavez s vodoravnim šipkama za penjanje i istraživanje. Uključite razne igračke kako biste ih mentalno angažirali i osigurali im različite sjedalice za zdravlje stopala. Ove ptice vole provoditi vrijeme izvan svog kaveza pa im osigurajte vrijeme za igru pod nadzorom kako bi mogle raširiti krila i istraživati.

Redovno čistite kavez i svakodnevno im dajte svježu vodu. Dotjerivanje, uključujući podrezivanje noktiju i rezanje krila ako je potrebno, treba biti pažljivo.

Društvene ptice

Rozenkolisi, odnosno lovebirds su prikladno nazvani po svom ponašanju snažnog povezivanja u paru. Oni su privržene, društvene ptice koje uživaju u interakciji. Njihova mala veličina čini ih izvrsnim za život u stanu.

Osigurajte im prostrani kavez s vodoravnim prečkama, što će im omogućiti prostor za slobodno kretanje. Uključite razne igračke za mentalnu stimulaciju i različite sjedalice za zdravlje stopala. Ove ptice napreduju u društvenoj interakciji pa je provođenje kvalitetnog vremena s njima ključno za njihovu dobrobit.

Rozenkolisi uživaju u traženju hrane, stoga razmislite o tome da im ponudite igračke koje potiču takvo prirodno ponašanje. Redovno čistite kavez, mijenjajte postavu i perite njihove igračke.

Inteligentne papige

Papige su poznate po svojoj inteligenciji, živopisnom perju i sposobnosti stvaranja čvrstih veza sa svojim vlasnicima. Imaju širok raspon vokalizacija i mogu se naučiti oponašati govor i izvoditi trikove, pružajući beskrajnu zabavu.

Papige zahtijevaju više mentalne stimulacije i društvene interakcije u poređenju s manjim vrstama ptica. Potrebno im je dovoljno prostora, kako unutar kaveza, tako i za igru pod nadzorom izvan kaveza. Osim toga, imaju duži životni vijek pa potencijalni vlasnici trebaju biti spremni na dugoročnu obvezu.

Njega ptica

Ptica kao kućni ljubimac može vam uljepšati život, ali primarno razmišljajte o tome da i vi njoj učinite isto. Ono što se ne smatra moralnim je da pticu držite u kavezu i zanemarujete je. Ako to činite, upitajte se biste li i vi htjeli boraviti u ograničenom prostoru da imate krila.

Briga o njima zahtijeva da budno pratite njihovo ponašanje i zdravlje i potražite veterinarsku pomoć ako se pojave bilo kakve sumnje. Trebate im ponuditi uravnoteženu prehranu peletima, dopunjenu svježim voćem i povrćem, redovno čistiti kavez i da im svježa voda uvijek bude dostupna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.