NAUKA

Spektakularna otkrića ispod mora

Naučnici su ih otkrili uz pomoć satelitskih radara

(A. Sm.)

6.10.2014

Hiljade planina pod morem, od kojih su neke visoke više od kilometar, otkrivene su nedavno u dubinama okeana. To je samo još jedan podsjetnik koliko malo znamo o tome što se sve nalazi na dubinama od nekoliko hiljada metara.

Naučnici su ih otkrili uz pomoć satelitskih radara. Dave Sandwell, profesor sa 'Scripps Institution of Oceanography', kazao je za BBC News a prenosi Independent, kako je otkriće planina ispod mora od velikog značaja.

- Možda se ne čini tako, ali broj planina pod morem raste kako se smanjuje njihova visina. Možda ih otkrijemo još oko 25.000 uz ovih 5.000 najviših za koje već sada znamo - pojasnio je.

Morsko dno, a dvije trećine Zemlje je pod vodom, najmanje je istraženo područje naše plane. Dno okeana uglavnom se mapira uz pomoć brodova koji mogu napraviti karte u visokoj rezoluciji mjereći uzvisine na dnu, no zbog činjenice da takvi brodovi mogu prevaliti samo 30 kilometara na sat, do sada je istraženo samo 10 posto okeana na zemlji.

Satelitska tehnika puno je brža, bolja, a temelji se na mjerenju oblika okeana, odnosno prema tome kako gravitacija utiče na vodenu površinu na različitom terenu. U najnovijem ispitivanju morskog dna naučnici su koristili najmodernije satelite, Jason 1 i CryoStat koji su predviđeni za mjerenje debljine polarnog leda.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.