NAUKA

Osmišljen novi izum koji omogućava disanje pod vodom

Razvijeni kristali sa velikom koncentracijom kisika

(A. Sm.)

7.10.2014

Podvodno disanje uskoro bi moglo postati realnost. Grupa naučnika sa univerziteta u Danskoj razvila je 'kristalne materijale koji mogu vezati i pohranjivati visoke koncentracije kisika'.

- Nekoliko zrna sadrži kisika dovoljno za jedan udah, a kako materijal može apsorbirati kisik iz vode oko ronioca i opskrbljivati ronioca s njim, on neće morati sa sbobom nositi više od nekoliko zrna - objasnila je profesorica Christine McKenzie, piše mic.com.

- Kada je supstanca zasićena kisikom, može se uporediti sa spremnikom kisika pod pritiskom - razlika je u tome što ovaj materijal može sadržavati tri puta više kisika - stoji u saopćenju.

Ekipa koja stoji iza razvoja kristala upoređuje ga sa spužvom koja može apsorbirati i zadržavati kisik, a ne samo reagirati na njega.

Očita namjena izuma bilo bi korištenje pod vodom, odnosno za podvodno disanje. McKenzie je istakla da se kirstal gotovo može uporediti sa spremnikom kisika koji bi mogao imati razorne posljedice za ronioce. Naime, treba uzeti u obzir promjene pritiska pod vodom i činjenicu da većinu vremena ne udišemo čisti kisik već mješavinu kisika i drugih plinova.

Ipak, sama činjenica da ova tehnologija postoji otvara mogućnost za daljnja istraživanja i mogla bi dovesti do toga da ronjenje i disanje pod vodom postanu puno lakši.

Osim što bi kristal roniocima mogao omogućiti da provode više vremena pod vodom, mogao bi biti jedna od glavnih blagodati za pacijente s rakom pluća koji sa sobom moraju nositi male, ali teške spremnike kisika, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.