NAUKA

Iako je na Merkuru 430 stepeni naučnici su otkrili led

Ovo otkriće bi moglo imati značajne implikacije i na proučavanje Mjeseca

(A. Sm.)

17.10.2014

Otkriće leda na Merkuru moglo bi imati značajne implikacije i na proučavanje Mjeseca, jedine planete osim Zemlje na koju je čovjek kročio.

NASA je prvi put u historiji uspjela snimiti fotografije na kojima se vidi da na Merkuru, planeti koja je najbliža Suncu, ima vode, odnosno leda.

Zvuči nevjerovatno da ima leda na planeti na kojoj je temperatura 430 stepeni svakog dana (jedan dan na Merkuru traje koliko i 58 dana na Zemlji), ali postoje i dijelovi Merkura koji su u 'vječnoj sjeni', odnosno do njih nikada ne dopire Sunčeva svjetlost.

Naučnici još od sredine 90-tih godina prošlog stoljeća sumnjaju u vodu na Merkuru, no sada su to napokon uspjeli i dokazati, piše Independent.

Proučili su brojne kratere koji se nalaze oko Merkurovog sjevernog pola, uključujući i najveći među njima, kojeg su nazvali Prokofjev i koji ide u dubinu i širinu 105 kilometara. Otkrili su da su naslage leda nastale relativno nedavno.

- Oštri rubovi ukazuju da su relativno geološki mlade - tvrde naučnici.

Ako je voda nekim procesima na Merkuru nastala relativno nedavno, to bi onda značilo da je došlo do nekih novih procesa u solarnom sistemu, a to bi onda moglo imati značajne implikacije i na Mjesec za kojeg se također vjeruje da sadrži dijelove koji su pod ledom i u vječnoj Sunčevoj sjeni, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.