NAUKA

Svemir astronaute čini neplodnima

Ovo saznanje bi moglo odložiti planove kada su misije na Mars u pitanju

(A.Sm.)

27.10.2014

Putovanja u svemir mogla bi da učine astronaute neplodnim strahuju naučnici, a ovo saznanje bi moglo da odloži dugoročne planove kada su misije na Mars u pitanju, piše britanski Telegraph.

Eksperimenti na životinjama, pokazali su da muški i ženski organi podjednako loše reaguju na bestežinsko stanje. Radijacija iz svemira oštećuje jajnike astronautkinja i stvaranje sperme kod astronauta.

Iako većina astronauta već ima oformljenu porodicu, dok ne krenu u svemir, NASA je zabrinuta pa razmišlja o tome da ponudi zamrzavanje jajašca i sperme.

Američka svemirska agencija trenutno proučava parenje grupe miševa kako bi saznala koliko ozbiljan problem ovo može biti. Prethodne ruske studije su pokazale da kada su 1979. godine muški i ženski pacovi poslani u svemir, nisu se više parili uopšte.

Još jedna studija sugerisala je da poslije stavljanja glodara u bestežinsko stanje, oni nisu mogli da proizvode spermu.

Dr Joseph Tash, sa odjeljenja molekularne i integrativne psihologije Univerziteta u Kansasu, rekao je na nedavno održanoj konferenciji na Havajima da bi astronauti mogli da iskuse iste efekte.

- Nemamo ljudske podatke kako bismo potvrdili da je ono što je slučaj sa životinjama važi i za ljude. Međutim uticaj na životinje je zaista veliki. Životinje su imale veliki poriv za parenjem. Astronaut bi mogao da se vrati bez ikakvih promjena u ponašanju, sve dok ne poželi bebu a onda shvati da "ispaljuje ćorke" - rekao je Tash.

- Zbog ovoga mislim da bi bilo pametno da astronauti sačuvaju svoju spermu a astronautkinje jajašca, za svaki slučaj - dodao je on. Tash vjeruje da let u svemir može da poremeti važne hemijske reakcije, koje se dešavaju u tijelu i kasnije onemoguće reprodukciju.

Astronauti prijavljuju spektar zdravstvenih problema u bestežinskom stanju, koji su svi podvedeni pod "svemirski leteći sindrom". Bestežinsko stanje izaziva gubitak gustine kostiju kao i ubrzano starenje ćelija.

Tash je otkrio da mnoge reakcije, koje se prekidaju u bestežinskom stanju, su povezane sa hormonom estrogenom. Kosmička radijacija oštećuje plodnost i očekuje se da se u narednih 20 godina poveća zato što Sunce ulazi u mirnu fazu gdje ima svega nekoliko vjetrova koji će radijaciju držati podalje od galaksije.

Blizu 80 posto astronauta iskusilo je neku vrstu vizualnog pogoršanja, nakon 6 do 8 provedenih sedmica u svemiru pa su većini potrebne naočale kada se vrate na Zemlju.

"Mars One" misija je trenutno zakazana da prvu ekipu vrati na zemlju 2015. godine ali su dobrovoljci upozoreni da začeće neće biti moguće u stanju smanjene gravitacije i da festus rođen na Marsu vjerovatno neće biti dovoljno razvijen.

Astronauti koji putuju na Mars će biti izloženi visokim nivoima radijacije, ne samo zbog dužine misije (između šest i osam mjeseci) već zato što je veći dio putovanja van Zemljinog zaštitnog polja, prenosi B92.

Svemir ima zanimljiv uticaj na spermu. Dva eksperimenta su pokazala da spermatozoidi zapravo plivaju brže u svemiru, verovatno zato što rep izraste duži u bestežinskom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.