NAUKA

STOP STARENJU Otkriven način kako da zauvijek ostanete mladi?

Naučnici sa Stanford Univerziteta

(Mi.K.)

5.2.2015

Produženje hromozoma bi moglo da bude riješenje za postizanje vječnog života. Uz pomoć toga, telomeri bi mogli da se produže, zaštitne kapice na kraju hromozoma koje se inače skraćuju godinama.

One štite hromozome od odštećenja, a ćelije se dalje dijele i rastu. Ipak, vremenom se smanjuju, zbog čega gube svoju zaštitničku ulogu, a kada dođe do toga, kod ljudi počinje starenje.

Naučnici su došli do načina kako da produže telomere, i tako bi uspjeli da uspore biološki sat, a na dosadašnjim istržaivanjima, ćelije su se pokazale kao mlađe i brže.

- Ovo je potpuno nov pristup prevenciji protiv raznih bolesti starenja. Na skraćenje telomera utiču genetske bolesti, a upravo bi i one mogle da imaju koristi od ovog produženja – rekao je jedan od naučnika koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Sve ovo je otkrila Helen Blau sa Stanford Univerziteta, a sve podatke je obavila zajedno sa Džonom Ramunasom i Eduardom Jakubovom.

– Otkrili smo način na koji će moći da se produži ljudski telomer za čak 1.000 nukleotida, što znači da bi se biološki sat vratio unazad i produžio bi se životni vijek – istakla je Helen, prenosi Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.