NAUKA

Šta programer treba da zna?

Obrazovanje za posao budućnosti

Redakcija

12.11.2015

Programiranje je već nekoliko godina zaredom najtraženija IT vještina, a kako stvari stoje  – tako će i ostati. Ako razmišljate da se bavite ovim poslom, a niste sigurni šta sve programer treba da zna i gdje se ove vještine stiču, pročitajte ovaj tekst do kraja.

Idealan programer bi trebalo da ima odgovarajuće znanje i vještine u svim od navedenih oblasti.

Programski jezici

Programer mora znati detaljno barem jedan aktuelan programski jezik, dok je više njih svakako prednost. Kako se popularnost jezika stalno mijenja, postoji dobra šansa da će poslodavac tražiti da poznajete više jezika.

Skript jezik

Stručnost u skript jeziku je plus za svakog programera, a za pojedine pozicije je ovo znanje obavezno. Skript jezici su relativno jednostavni za učenje, a popularni su jer omogućavaju komunikaciju i interakciju internet pretraživača sa programima lociranim na veb-serverima. Dobro je da znate JavaScript, Perl ili Unix. Od programera se očekuje da rutinski primjenjuju script jezike radeći sa datotekama.

Principi programiranja

Znanje savremenih principa programiranja, programerske tehnike, implementacija, testiranje i održavanje su vještine koje se očekuje da imate. Takođe, od poslodavca do poslodavca variraće specifični zahtjevi. Tu je riječ o upoznatosti sa alatima koji se u određenoj firmi koriste i o okruženju u kojem radi njihov sistem.

Veb aplikacije

Veb aplikacije su svuda prisutne, pa je poznavananje procesa njihove izrade preporučeno. Kao programer morate znati koji su principi po kojima rade interaktivne internet strane (JavaServer Pages, Active Server Pages, i ActiveX kontrole). U zavisnosti od potreba, programeri moraju znati i CSS, HTML 5 i XHTML.

Obrazovanje i iskustvo

Da li je važnije obrazovanje ili iskustvo? Za programere je važno i jedno i drugo. Razvoj softvera se odvija toliko brzo da se traže sertifikovani programeri sa provjerenim vještinama, dok je iskustvo poželjan plus. Mnoge pozicije za programere zahtevaju da imate sertifikate iz određenih oblasti. Na primjer, Microsoft Certified Professional Developer mora da zna Visual Studio, neki od njegovih jezika, .Net, ASP.NET itd. Međutim, uz dobru bazu, moguće je bez problema ispratiti promjene.

Dobre lične osobine

Za uspjeh u poslu nije dovoljno biti dobar stručnjak. Potrebno je biti dobar saradnik. Da biste efikasno sarađivali sa timom, morate dobro komunicirati, biti samodisciplinovani i znati kako da rješavate probleme u zadatim rokovima. Ove, takozvane transferzalne vještine se takođe uvježbavaju i ne treba se obeshrabrivati ako na poslu u početku nije lako postići rezultate koje očekujete od sebe.

Programiranje pripada zanimanjima koja su sigurna opklada. Kako da što prije steknete znanje iz programiranja? Najprije, potražite školu koja prati trendove. Cilj vašeg školovanja treba da bude sticanje primjenljivih znanja za kratko vrijeme, uz sertifikat kao adekvatan dokaz. Na današnjem tržištu stvari se mijenjaju toliko brzo da je luksuz posvetiti više godina izučavanju materije da biste, kada jednom završite s učenjem, shvatili da je znanje koje ste usvojili prevaziđeno. Zato je bolje opredijeliti se za kraći program nakon koga je moguće odmah početi sa radom. Ukoliko škola, poput ITAcademy u Sarajevu, nudi mogućnost prakse, a zadaci simuliraju realno okruženje – to je samo još jedan plus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.