Naučnici upozoravaju

Do 2050. godine "Luciferove" temperature postat će normalne na jugu Evrope

Avaz.ba
27.09.2017 13:58

Nesnosne vrućine, poput onih koje je ljetos donio toplotni val "Lucifer", do 2050. godine će postati uobičajene u južnom dijelu Evrope, saopćilo je u srijedu udruženje međunarodnih naučnika, koji sarađuju na zajedničkom projektu pod nazivom "World Weather Attribution".

Vreli valovi poput "Lucifera", koji je tokom avgusta temperaturama višim od 40 stepeni pogodio južnu i istočnu Evropu, rasplamsavši šumske požare, naškodivši usjevima i odnijevši ljudske živote, već sad je četiri puta češći nego prije stotinu godina, upozoravaju iz WWA. 

- Početkom 1900. ljeta poput onoga koje je za nama bila su iznimno rijetka" - kaže Gert Jan van Oldenburg (Geert Jaan van Oldenborgh), viši naučnik Holandskog kraljevskog meteorološkog instituta. 

Dodaje da su - diljem južne Evrope puno veći izgledi da slični toplotni valovi postanu pravilo svakog ljeta-.

Dijelovi južne i istočne Evrope u julu i avgustu hvatali su se u koštac s temperaturama iznad 40 stepeni.

Takvi vremenski ekstremi do polovine stoljeća postat će tipični za južnu Evropu ukoliko se u atmosferu nastavi emitirati ista količina stakleničkih plinova, pokazuju klimatske simulacije WWA. 

Naučnici su u januaru saopćili da su temperature širom svijeta dostigle rekordne visine treću godinu zaredom još do 2016., a po podacima WWY od 1950. intenzitet toplotnih valova u Evropi se povećao za jedan do dva Celzijeva stepena, prenosi Večernji.hr. 

Godine 2003. od posljedica toplotnog udara u Evropi je smrtno stradalo više od 35.000 ljudi, a u Rusiji ih je od posljedica ekstremnih vrućina koji su zemlju zahvatili 2010. umrlo više desetina hiljada.

Analiza uzroka ekstremnog vremena pokazala je da su toplinski valovi u Evropi postali učestaliji, a na jugu Evrope najmanje 10 puta učestaliji. 

Tokom trajanja "Lucifera" u Italiji je broj hitnih slučajeva porastao za 15 posto, kaže se u saopćenju WWA. 

Časopis The Lancet Planetary Health journal je u broju od augusta iznio podatak po kojemu bi broj smrtno stradalih od vremenskih nepogoda, poput toplotnih udara, šumskih požara i suše do kraja stoljeća mogao povećati 50 puta. 

- Klimatske promjene žestoko utječu na zajednice u mjestima i gradovima već sada i zajednički planovi bi mogli spasiti brojne živote - rekao je Robert Vautard, naučnik i član WWA. 

Poručio je da je veoma važno - da gradske vlasti započnu saradnju sa naučnicima i stručnjacima za javno zdravstvo kako bi se osmislio akcijski plan djelovanja u ovakvim ekstremnim situacijama.

NA VRH