LIFESTYLE

JEDNA OD NAJLJEPŠIH SVJETSKIH DESTINACIJA Ovaj čuveni evropski grad nestat će do 2030.!

Godišnje ga posjeti 20 miliona turista

Autor:(D. K.)

18.5.2015

Venecija je sigurno jedan od najljepših gradova na svijetu. Ipak, ovom italijanskom gradu, koji se nalazi na 118 ostrva, koja su ispresijecana sa 170 kanala, a nad kojima je više od 400 mostova, prijeti nestanak, i to do 2030. godine.

Iako je, vjerovatno svima, prva pomisao da polako tone u more, razlog za propadanje jeste taj što su uslovi za život u njemu loši, kao i to da je grad veoma skup.

venecija1

Prije tri decenije u gradu je živjelo 120.000 ljudi. Danas u Veneciji ima samo 55.000 stanovnika. Predviđanja su da će grad do 2030. godine ostati bez stanovnika. Razlog zbog kojeg napuštaju grad jeste skupoća.

Naime, iako Veneciju godišnje posjeti 20 miliona turista, samo polovina njih ostvari i noćenje u nekom od hotela. Iako je za posljednjih 25 godina posjeta turista tom gradu na vodi uvećana pet puta, hoteli u Veneciji bilježe velike gubitke.

Također, propadaju i restorani jer se turisti prije odlučuju da pojedu nešto "s nogu" ili da kupe sendvič koji će pojesti dok se voze gondolama po nekom od brojnih kanala, prenio je Telegraf.

trg-svetog-marka

Dijego Rendolfi (49), jedan od gondolijera koji unazad 15 godina vozi turiste po Veneciji, kaže da godišnje zarađuje 131.000 eura, ali da ni to nije dovoljno da priušti sebi stan u Veneciji.

On sa ženom, koja je Amerikanka, živi na jednom od obližnjih ostrva, jer je iznajmljivanje stanova tamo jeftinije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.