LIFESTYLE

OVO NISTE ZNALI Evo zašto se nikad nećemo otarasiti dosadnih komaraca!

Naučnici otkrili

(Mi. K.)

20.7.2015

Svima nam je poznato koliko je teško izbjeći ubod komarca. Kao da mala napast uvijek zna gdje smo. Da li ste se nekad zapitali kako nas tako nepogrješivo lociraju?

Naučnici su otkrili zašto su komarci tako dobri lovci na ljude. Naime, oni imaju čak tri različita čula kojima se služe da pronađu svoj plijen.

Prvo, male krvopije mogu da osjete ljudski dah sa čak 50 metara, zatim primjećuju pokrete i mogu da nas uoče sa 15 metara i na kraju osjete toplotu našeg tijela kad priđu sasvim blizu.

Rezultat svega toga je to da je gotovo nemoguće izbjeći njihove ubode. Čak i kad bismo postali nevidljivi, male napasti bi nas lako pronašle.

Istraživači su posmatrali ženke komaraca, jer one su te koje nas "grizu",  kako reaguju na različite gasove. Na običan vazduh nisu reagovale, ali su zato nepogrješivo pratile trag ugljen-dioksida, koji je prisutan u ljudskom dahu.

Takođe, mnogo više su ih privlačili objekti temperature tijela nego objekti koji su imali nižu temperaturu.

- Naši eksperimenti su pokazali da ženke komaraca na jedan vrlo elegantan način pronalaze svoj plijen. One počinju vizuelno da nas traže tek kad u vazduhu detektuju naše prisustvo u blizini. Tako uspjevaju da izbjegnu gubljenje vremena na objekte koji nisu njihove mete – kamenje, vegetacija… – kaže Majkl Dikinson, jedan od istraživača.

Ovakva istraživanja mogla bi da pomognu da se naprave uspešnija sredstva protiv malih krvopija, koje su razvile nevjerovatne sposobnosti da nas pronađu, prenosi "Telegraf".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.