DRAMATIČNO OTKRIĆE: Nivo mora na Zemlji će se podići za 3 metra

Globalno zagrijavanje zabrinjava naučnike

(Al. Ti.)
20.05.2016 07:24

Sve temperaturne rekorde oborene u posljednje vrijeme teško je i pratiti. Američka NOAA (National Ocean and Atmospheric Administration) izdala je priopćenje o oborenim temperaturnim rekordima kako si se dobila bolja slika o tome što se zapravo događa.

Posljednja je zima bila najtoplija otkako postoje mjerenja, baš kao i ljeto prije nje. Prošla je godina ukupno bila toplija od 2014., a ova pak toplija od 2013.

I prošli je mjesec donio nove temperaturne rekorde. April je bio 12. mjesec zaredom koji je po toplini oborio prethodni rekord. Taj neprekinuti niz od 12 mjeseci također je rekordan.

Veliki ledenjak koji se otapa u Južnom oceanu oko Antarktike mogao bi podići nivo mora za gotovo tri metra, vjeruju naučnici.

Istraživanje koje su izradili predviđa kako bi, osim ako se klima ne prestane ovako brzo mijenjati, otapanje ledenjaka Tottena moglo preći tačku nakon koje u narednih sto godina neće biti moguć povratak na staro.

Otapanje Tottena, čija je površina veća od američke savezne države Kalifornije, otpustit će velike količine vode, a rezultat bi mogao biti porast razine mora za 2,9 m – iako bi čitav proces mogao potrajati nekoliko stotina godina.

 

NA VRH