LIFESTYLE

Disney otvara veličanstveni zabavni park u Kini

Projekt je započet 2011. godine

Fena

15.6.2016

Disney će ovog vikenda u Šangaju otvoriti svoj prvi zabavni park u Kini s nadom da će, uprkos usporavanju kineskog privrednog rasta, novonastala srednja klasa tamo trošiti svoj novac na zabavu.

Kompleks vrijedan 5,5 milijardi dolara biti će dom najvećeg Disneyevog dvorca na svijetu, a ljude će pokušati privući baladom na brodu 'Pirata s Kariba', spektaklom oko filma 'Kraljevstvo snijega', te atrakcijom 'Star Wars' i likovima iz kultne znanstveno-fantastične sage.

Projekt je započet 2011. godine, a direktor Disneya tad je novinarima rekao da će to predstavljati veliku prekretnicu u istoriji grupacije. Otvaranje ovog parka događa se u vrijeme kada Kina bilježi najmanji privredni rast u četvrt vijeka nakon decenije dvoznamenkastog rasta podstaknutog državnim investicijama, prenosi Hina. 

Te brojke ne zabrinjavaju grupaciju Disney koja računa na procvalu kinesku srednju klasu i njihov juriš na njihove atrakcije, hotele, restorane i suvenirnice. Tu ambiciju dijeli i kineska vlada koja želi oživjeti potrošnju unutar Kine.

Disney nije jedini div zabave koji želi privući naklonost novonastalih kineskih potrošača. Zabavni parkovi u Kini niču brže nego drugdje, s oko 300 projekata finansiranih u proteklim godinama, prenosi National Business Daily. U 2015. u Kini je otvoren 21, a započeta gradnja još 20 takvih parkova.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.