LIFESTYLE

IMA IH MNOŠTVO Najčešće turističke prevare koje možete doživjeti

Sezona godišnjih odmora

(A.Č.)

20.7.2016

Sezona je godišnjih odmora, no nekad ne znači da će te se na odmoru lijepo provesti. Turisti često ne zateknu ono što su platili, pa ih umjesto udobnog smještaja sačeka ruina, a obeštećenje mogu dobiti samo ako su se prethodno obezbijedili ugovorom

Neudoban dušek ili krevet s dvije noge, apartman pun komaraca, starinska minijaturna kada, internet samo na recepciji vile, gubitak kofera, krađa para ili jedan klima-uređaj na dva apartmana samo su neke od „sitnica“ zbog kojih ljetovanje kome ste se dugo radovali može da vam prisjedne.


Šupa umesto pet zvjezdica

Iako ste na slici vidjeli prelijepu sobu s raskošnom posteljinom i uglačanim kupatilima, dešava se da vas u vili sačeka potpuna ruina. Krevetu se klima noga, ima neudoban dušek, buđavo kupatilo, nema komarnik, u kuhinjici nema nijedne šerpe ili tanjira, a ima i primjera kad dva apartmana hladi jedan klima-uređaj.

Papreni najam skutera
 

Prilikom iznajmljivanja motornih čamaca obavezno provjerite rezervoar da vam se ne bi desilo da ostanete bez goriva na pučini. Iznajmljivanje skutera može vas koštati kao Svetog Petra kajgana jer, ukoliko vam se pokvari, natjeraće vas da popravku platite tri puta skuplje od realne cijene. Zato je najbolje da prije odlaska slikate skuter koji ste uzeli.

Internet samo na recepciji
 

Iako gotovo sve turističke agencije u ponudi tvrde da vila u kojoj ćete biti smješteni ima internet, iskustvo većine turista je drugačije. Osim što ga u većini vila nema u sobama, on je zbog velikog broja gostiju skoro neupotrebljiv i na recepciji.

Nestao vam kofer
 

Ukoliko na putu izgubi kofer, odšteta koju putnik može da očekuje od agencije jeste 200 do 250 eura, pa je najpametnije vrijedne stvari čuvati pored sebe. Avio-kompanije su nešto izdašnije, pa se od njih u istoj situaciji može očekivati oko 1.200 eura.

Taksisti vozaju dužim putem
 

Taksisti itekako znaju da „namirišu“ turiste, pa će vas neki od njih vozati dužim putem kako bi vam naplatili više. Kako biste izbjegli ovu prevaru, vozite se samo licenciranim taksi vozilima ili unaprijed dogovorite cijenu, ali ne plaćajte dok ne stignete do cilja.

Fiktivni kurs u mjenjačnicama
 

Zaposleni u mjenjačnicama u pojedinim mjestima ponekad prikazuju lažni devizni kurs. Prije nego što date novčanicu, raspitajte se koliko novca ćete dobiti za nju, a ne oslanjajte se na istaknutu kursnu listu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.