LIFESTYLE

Zaplešite uz "Avaz.ba": Glamurozni Bečki valcer, ples balova i zabava

Piše: M. KUNARAC

16.6.2017

Ples balova i zabava, sa najdužom tradicijom, Bečki valcer, jedan je od najspektakularnijih i najpopularnijih društvenih plesova.

Ovaj glamurozni ples u Beču je i danas svojevrstan brend, a postoji i tradicija da se u ponoć Nove godine igra u ritmu valcera.

Bečki valcer pleše se u tročetvrtinskom taktu zbog čega u početku nije bilo moguće naći adekvatnu muziku jer u tom taktu nije jednostavno plesati.

Tek kada je Weber napisao "Poziv na ples" (1819), pronađen je pravi ritam, a daljoj popularizaciji ovog plesa pomogli su Josef Lanner i Johann Strauss mlađi, koji je dobio ime "kralj valcera".

U nastavku naše male plesne škole u saradnji sa Plesnim klubom "Astorija" pogledajte kako Bečki valcer plešu prošlogodišnji državni prvaci, Alma Turković i Amel Šito.

Prefinjenost, elegancija i sjaj idu uz ovaj ples, a Alma i Amel su na balkonu najveće i najljepše zgrade na Balkanu, "Avaz Twist Tower", pokazali osnovne korake ovog valcera.

Odvažite se već danas i otplešite jedan Bečki valcer sa svojom odabranicom ili odabranikom i osjećajte se kao na pravom Austrijskom balu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.