LIFESTYLE

Muškarac oslijepio od orgazma nakon žestokog seksa!

Avaz.ba

23.11.2017

Jak orgazam koji je uslijedio nakon živahnog seksa, rezultirao je hitnim odlaskom u bolnicu 29-godišnjeg muškarca iz Velike Britanije. Naime, on je izgubio vid na jedno oko.

Ljekari su zaključili da je došlo do "Valsalva manevra", odnosno određene kombinacije napetosti u abdominalnim mišićima i zadržavanja daha - tada se stvara pritisak na zatvoreni dušnik i pritisak u grudima raste.

Taj pritisak rezultirao je pucanjem krvne žile u očima. Svoje iskustvo ljekari su objavili na portalu "British Medical Journal" i tamo su priznali da je dijagnoza u početku bila malo nejasna pa su rekli muškarcu da dođe tri dana kasnije na posmatranje.

Tada su pacijentu postavili pitanja o seksualnoj aktivnosti.

- Priznao je kako je veče prije pojave simptoma imao snažan seksualni odnos. To je dovelo do dijagnoze - postkoitalna Valsalva retinopatija. To je stanje koje se samo rješava - stoji u njihovoj objavi.

Hematolozi su dodali kako Valsalva manevar može dovesti i do gubitka pamćenja, jer se privremeno može prekinuti dotok krvi u središnji dio mozga. To se dogodi kod jednog čovjeka na njih 10.000, prenosi Daily Mail. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.