Optička iluzija

Fotografirao ajkulu na nekoliko centimetara od broda

Telegraf.rs
09.03.2018 16:19

Fotografija na kojoj ogromna kit-ajkula pliva ispod brodića punog ljudi, nedavno je uzburkala društvene mreže. Ipak, najčešće postavljeno pitanje je da li je ovo zaista moguće ili je u pitanju optička varka.

Ova fotografija je posebnu pažnju privukla zato što se čini da će ajkula u svakom trenutku progutati brodić. Ipak, stvari su malo drugačije. Radi se o optičkoj iluziji, koju fotografi nazivaju "prisilna perspektiva", a kojom se objekti postavljaju tako da izgledaju veći, manji, dalji ili bliži nego što zapravo jesu, prenosi Telegraf.rs.

- Kada sam snimio fotografiju, ajkula je bila udaljena bukvalno samo nekoliko centimetara od mog aparata - rekao je Kanon i dodao da je brod stajao nekoliko metara dalje.

On je naišao na ovu ajkulu dok je putovao s udruženjem "Ningaloo Reef Dive i Snorkel". Kako je objasnio, ova ajkula je bila veoma radoznala, te je provela 50 minuta pri površini s ljudma koji su se našli tu, pritom jureći mjehuriće i provjeravajući svoju okolinu.

- Bilo je to zaista rijetko iskustvo, da imamo takvu radoznalu igru ajkule - rekao je Kanon i dodao da one obično plivaju u pravim linijama u potrazi za hranom.

Najveći primjerci ove vrste ajkule mogu porasti i više od 40 metara.

U videu pogledajte kako izgleda ova vrsta ajkule i kako reagira na ljude:

NA VRH