RASTE BROJ

Sve više ajkula na obalama Španije: Šta je uzrokovalo najezdu predatora

Većina aktivnosti ajkula u Španiji je koncentrisana u Kantabrijskom i Sredozemnom moru, međutim, ima ih i u hladnijim, dubljim vodama

U Sredozemnom moru živi 45 vrsta ajkula. Facebook

E. Ag.

26.3.2024

U vodama Španije posljednjih godina sve češće mogu da se vide ajkule, a osim pandemije koronavirusa, na to su utjecale i klimatske promjene, piše Euronews Weekly.

Duž španskih obala od Baleara do Kanarskih osotka, i duž obala Valensije, Katalonije, Granade, Galicije i Asturije, opažanja ovih morskih stvorenja su postala sve češća.

Uzrok za to je najvjerovatnije u migratornoj prirodi ajkula koje prelaze ogromne udaljenosti radi razmnožavanja, hranjenja, ali u posljednje vrijeme i zbog promjena temperature vode.

U Sredozemnom moru živi 45 vrsta ajkula, od kojih mnoge, poput peregrina, morskog psa i plave ajkule, ne predstavljaju prijetnju za ljude.

Tokom posljednje decenije porast broja ajkula pripisuje se klimatskim promjenama, prekomjernom ribolovu, ali i pandemiji koronavirusa zbog smanjenih ljudskih aktivnosti.

Kako se navodi, većina aktivnosti ajkula u Španiji je koncentrisana u Kantabrijskom i Sredozemnom moru, međutim, ima ih i u hladnijim, dubljim vodama.

Na Balearskim otocima, poput Ibice i Majorke, pojave ajkula su uobičajene, ali obično uključuju manje, bezopasne vrste, a Kanarski otoci su poznati po svojoj raznolikosti morskog života i na njima je zabilježeno 86 vrsta ajkula i raža, uključujući ajkulu anđela, ajkulu čekić, kit ajkulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.