HRABAR POTEZ

Djeca slavnih koja su promijenila spol

Avaz.ba

4.6.2018

Ko voli dobar zvuk, voli i Šade (Sade), legendarnu pjevačicu koja se proslavila vanvremenskim hitovima „Smooth operator“, "The sweetest taboo“ i izgradila zavidnu karijeru. Ona je uz to i mama koja se nosi sa izazovima kćerkine promjene spola.

Prvi brak s režiserom Karlosom Skolom (Carlos Skol) odveo ju je iz Londona u Madrid, ali ljubav je bila kratkog daha. Od 1990. skrasila se uz drugog supruga Boba Morgana, i to na Jamajci.

Godine 1996. rodila mu je kćerku Mikailu, kojoj je deceniju kasnije posvetila pjesmu „Mum“. 


Mikaila Adu odlučila je 2016. da promijeni spol i postane muškarac. Ova mlada dama nigerijsko-jamajčansko-engleskih korijena jedina je kćerka poznate pjevačice i na mamu gleda kao na najboljeg prijatelja.

Svoju odluku da promijeni spol ona je javno kazala svima porukom na Instagramu.

– Danas je prvi dan ostatka mog života – napisala je ona ponosna.

Mikaila je tako otvoreno pričala i o svojoj mami, rekavši da je ona njen najbolji prijatelj.

Ila, kako ga danas zovu, nije prvo dijete neke slavne ličnosti koje se odlučilo na promjenu spola.


Naime, prije 10 godina sin pjevačice Šer (Cher) i Sonija Bona (Sonny) također je od žene postao muškarac. Mladi Čaz Bono (Chaz) ponadao se tada da će i ostali sa sličnim željama imati snage da se oglase i urade tako važnu stvar.

Također, sin pjevača R. Kelija (Kelly) javno se izjasnio kao transrodna osoba. Mladi Džej (Jay) je, slično Čazu, o tome progovorio na jednoj društvenoj mreži.

Rodila je sina, krstila ga i napunila mu sobu autićima, ali sve vrijeme je znala da nešto nije uredu. Poslije pet mjeseci stigla je vijest koja je sve promijenila!

– Mama mi je kazala da me voli makar bio biseksualac, gej, lezbo, šta god. Bila je baš ponosna na mene. A ja sam joj samo jednostavno zahvalio što prihvata to što sam transrodna osoba.

Nema sumnje da ovim mladim ljudima treba sva moguća podrška, najprije od najbližih, jer nije im lako nositi se sa životnom odlukom, brojnim teškim operacijama i teretom slave svojih roditelja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.