HISTORIJA

Zavirite u Tulou tvrđave, drevne domove kolektivnog stanovanja

Provincija Fuđen na jugu Kine nikada neće privući toliko pažnje kao njene urbane “komšije” na sjeveru i zapadu

Avaz.ba

6.10.2018

Izgrađeni između 12. i 20. vijeka, zidovi ovih masivnih građevina mogu dostići visinu i do 20 metara.

Provincija Fuđen na jugu Kine nikada neće privući toliko pažnje kao njene urbane “komšije” na sjeveru i zapadu, regije koje su u svijetu poznate po gradovima Šangaju i Guangdžou.

Ipak, priobalna pokrajina nudi fascinantan pogled na tradiocionalno kinesko naslijeđe, sve veću rijetkost u ovoj zemlji koja se brzo razvija.

Među zanimljivim djelovima historije regije Fuđen ističu se tulou tvrđave – masivne, kružne građevine koje datiraju vjekovima unazad. Kineske tulou tvđave sagradio je Haka narod, podgrupa Hana koja je zalutala u južnu Kinu prije oko 2000 godina. Bilo je to doba kada su harali banditi, te su bile potrebne odbrambene strukture.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kako bi popravili svoju situaciju, oni su počeli da grade masivne strukture koje bi mogle ne samo da se odupru napadačima, već bi takođe bile nevjerovatne održive mikro zajednice sa mjestima za skladištenje hrane, prostorima za stoku, konacima, hramovima, oružarnicama, bunare za vodu, kao i jednostavne kanalizacione sisteme.

Ove spektakularne strutkure su građene od kamenih blokova ili češće od nabijene zemlje, a imaju zidove debljine i do dva metara i visine od tri do četiri spratova. Najveće kuće su pokrivale više od 40.000 metara kvadratnih, a nije neuobičajeno naići i na kuće sa više od 10.000 metara kvadratnih prostora, što je dovoljno za smještaj do 80 porodica.

Danas postoji na hiljade tuloua širom južne Kine, ali samo 46 je pod zaštitom UNESCO-a i zvanično se zovu “Fuđen tulou”.

Iako su se mnogi stanovnici odselili u modernije domove ili u veće gradove u potrazi za poslom, zadržali su pravo vlasništva nad svojim drevnim kućama. Tu se vraćaju tokom sezone odmora i praznika gdje se porodično okupljaju.

Poštujući obaveze prema zajednici čuvaju ovo arhitektonsko blago za buduće generacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.