SAVJETI

Kako odabrati pravu biljku

Vrsta svjetlosti i kvalitet zraka veoma su bitni

Piše: House.ba

14.10.2018

Najbolji način da se utvrdi može li biljka preživjeti u domu jeste da se sazna odakle potječe. Naprimjer, mnoge vrste orhideja su epifiti. U njihovom prirodnom okruženju u jugoistočnoj Aziji ove biljke rastu na granama stabala pod kupolom u vlažnim šumama. Prskajte biljku da stvorite vlažnost, nikad je ne ostavljajte u stajaćoj vodi.

Vrsta svjetlosti i kvalitet zraka veoma su bitni. Jednom kad se utvrdi količina svjetlosti koju biljka može dobiti, to će pomoći da se sazna koja je biljka najbolja.

Može se i istražiti ili napraviti popis biljaka koje bi možda odgovarale dome, što zbog ljepote, što zbog funkcionalnosti. Potrebno je skicirati ideje za njihovo postavljanje uzimajući u obzir stil interijera.

Prije kupovine biljke, važno je iskreno odgovoriti koliki je nivo strpljenja i tolerancije za njegovanje tih živih bića. Uobičajena greška je zanemarivanje biljaka pa se ne zalijevaju redovno niti dodatno njeguju. Ali, ima i druga krajnjost, a to je previše savjesna briga pa se biljka utopi u vodi zbog previše zalijevanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.