ZABRINJAVAJUĆE Prema upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije

Milijardu mladih u opasnosti od gubitka sluha

Mobilni telefon optimalno omogućava jačinu između 75 i 136 decibela, a istraživanja su pokazala da mladi omiljene pjesme slušaju na volumenu između 75 i 105

Avaz.ba
11.12.2018 22:39

Skoro polovina mladih između 12 i 35 godina svakodnevno sluša muziku na mobilnim telefonima

Foto: Ilustracija

Adolescenti vole da slušaju glasnu, pa i preglasnu muziku, i baš zbog nje, kako je upozorila Svjetska zdravstvena organizacija, oko milijardu mladih je u opasnosti da izgubi sluh.

Agencija Ujedinjenih naroda ističe da skoro polovina mladih između 12 i 35 godina svakodnevno sluša muziku na mobilnim telefonima, dok je oko 40 posto tinejdžera izloženo prebučnim ritmovima u klubovima i kafićima.

Mobilni telefon optimalno omogućava jačinu između 75 i 136 decibela, a istraživanja su pokazala da mladi omiljene pjesme slušaju na volumenu između 75 i 105. U noćnim klubovima nivo buke je od 104 do 112 decibela.

- Pokušavamo da podignemo svijest mladih u vezi s pitanjem o kojem se ne govori mnogo i čije su posljedice veoma štetne - kaže direktor SZO za prevenciju povreda dr Ejten Krug te dodaje da moraju da ukažemo odraslima na važnost toga da tinejdžere odvrate od slušanja preglasne muzike.

NA VRH