NEVJEROVATNO

Saznajte u kojim državama možete završiti u zatvoru zbog banalnih stvari

Planirate li odmor u drugu državu, dobro istražite šta smijete tamo raditi, da Vas ne bi koštalo

Tajland ima jako stroga pravila. Arhiv

brightside.me

22.12.2018

Da li ste znali da je u nekim državama moguće završiti u zatvoru i to zbog skupljanja školjki, hranjenja riba, davanja novca beskućnicima i nošenja karti !? Za nas je to banalno, ali u mnogim državama nije, tvrdi brightside.me. 

O kojim državama je riječ, saznajte u nastavku. 

Planirate li odmor na Tajland, dobro istražite šta smijete tamo raditi. Skupljanje školjki, hranjenje riba i nošenje karti u ovoj državi smatra se nelegalnim. Ruske turistkinje doživjele su strašnu neugodnost, jer su kupile školjke u lokalnoj prodavnici  i zbog toga su zamalo završile u zatvoru na godinu dana. Umjesto toga sud je prihvatio nagodbu i platile su kaznu sudu u vrijednosti 1700 eura i vratile se u Rusiju oslobođene optužbi. 

Također turistkinja je uhapšena jer je pokušavala nahraniti ribice i uslikati ih u isto vrijeme, ali je kasnije oslobođena optužbi uz veliku novčanu kaznu. 

Zanimljivo je da Tajland ima jako stroga pravila po pitanju nošenja i igranja karti. Zakon donesen 1935. zabranjuje posjedovanje više od 120 karata. Ako vas uhvate sa više od dva špila karata ili kako ih igrate na javnom mjestu, bit ćete uhapšeni.

Ako putuje u Australiju savjetujemo Vam da pazite šta govorite na javnom mjestu. Ukoliko se uznemirite i poželite psovati možete zaraditi i do šest mjeseci zatvora.

U Singapuru je zabranjeno povezivati se na bilo koju slobodnu internet mrežu tj. wifi. Naime, ukoliko se povežete na nečiji otvoreni wifi bez da ga obavjestite, bićete osuđeni za hakerski napad i dobiti najmanje tri godine zatvora za ovaj prekršaj.  Takođe ne smijete šetati bez lične karte. Ukoliko vas policija uhapsi, a nemate dokumente, dobit ćete najmanje 23 dana zatvora. 

SAD imaju zakon prema kome je nelegalno davati hranu beskućnicima na ulici. Ovaj zakon je toliko ozbiljan da je pop uhvaćen i osuđen na dva mjeseca zatvora zato što je kuhao i dijelio hranu gladnima. Prema vjerovanjima američke vlasti, ukoliko neko želi da se bavi humanitarnim radom morat će tražiti dozvolu gradske uprave i raditi to na mjestima koja su za to predviđena, a ne samostalno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.