TURSKA Od početka privlačilo pažnju

Naselje puno napuštenih vila izgleda poput groblja dvoraca

Projekt je zamišljen kao ekskluzivno naselje s vilama izgrađenima u gotičkom stilu

Piše: Avaz.ba

U projekt uloženo više od 203 miliona dolara

Foto: Printscreen: Youtube


Naselje "Burj Al Babas" u Turskoj izgleda kao groblje malih dvoraca. Projekt je zamišljen kao ekskluzivno naselje s vilama izgrađenim u gotičkom stilu, no planovi su se izjalovili i od svega je ostala gomila grotesknih vila koje na okupu izgledaju pomalo jezivo.

U projekt, koji je ciljao uglavnom na klijente s inozemnih tržišta, uloženo je više od 203 miliona dolara, a sada stoji, bez pomaka, poput mnogih građevinskih projekata u toj zemlji, prenose mediji. 

Projekt "Burj Al Babas Sarot" grupe zamišljen je kao naselje sa 732 vile, hotelom, džamijom i javnim prostorima u pokrajini Bolu. 

Izgradnja je počela 2011. godine, a za vile su se uglavnom interesirali Arapi. Međutim, stvari su se zakomplicirale kad je protiv investitora podignuta tužba zbog navodnog uništavanja okolnih šuma i bacanja otpada na okolno područje. 

Godine 2016. pokrenuta je istraga, a prije nego što je projekt završen, kompanija je proglasila bankrot te je prodaja vila zaustavljena.

Završeno je 250 vila, a sud je sad dozvolio nastavak prodaje, prenose mediji.

Investitori se nadaju da će uspjeti "nadvladati krizu" kroz četiri do pet mjeseci. 

- Nadamo se otvorenju naselja u 2019. godini - izjavili su.

Inače, naselje je od početka privlačilo pažnju, ali i brojne kritike zbog izgleda vila koje nisu u skladu s tradicionalnim izgledom kuća i naselja na tom području. 

NA VRH