MISTERIJA Vlasti ne dozvoljavaju dolazak

Strogo zabranjeno: Niko ne smije doći na ovaj otok udaljen 32 kilometra od obale

Avaz.ba

Otok Kemada Grande ili Zmijski otok ne zove se tako bez razloga. Ovaj jezivi otok dom je jednoj od najsmrtonosnijih vrsta zmija na svijetu, zlatne zmije čiji otrov praktički otapa ljudsko meso. Otok je udaljen od obale Sao Paola nekih 32 kilometra.

Procjenjuje se da se na otoku nalazi oko 4.000 ovih zmija, koje se uglavnom hrane pticama. Ljudi na tom otoku uopće ne žive, tamo nema nikoga, a na njemu se nalazi samo jedan svjetionik sagrađen u 19. stoljeću. Brazilska vlada strogo je zabranila posjete otoku uz jedan izuzetak – na njega svakih nekoliko godina mogu doći naučnici i biolozi koji se bave proučavanjem zmija, prenosi Express.hr.

Svi ostali koji pokušaju doći na otok brazilska vlada kažnjava visokim novčanim kaznama. Bilo je čak i pokušaja da se zmije istrijebe sa otoka, i to paljenjem čitavog otoka, ali nije im uspjelo.

Na otok povremeno dolaze krivolovci u lov na zlatne zmije čija cijena na crnom tržištu doseže do nevjerovatnih 30.000 dolara. Naime, farmaceutska industrija vjeruje kako se otrov ovih smrtonosnih otrovnica može iskoristiti pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

Discovery Channel je prije nekoliko godina objavio reportažu svoje ekipe koja je jedna od rijetkih koja je dobila dozvolu približavanja otoku o tome kako se na otoku možda skriva i blago Inka, zbog čega je brazilska vlada stalno na oprezu da ne bi neko došao na otok. Naime, lovaca na izgubljena blaga ima jako puno i dan-danas proučavaju gdje bi se mogle nalaziti drevne vrijednosti i opljačkano bogatstvo koje su gusari sakrili. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na