SAVJETI

Koje cvijeće se sadi u proljeće

Ljubitelji cvijeća već s prvim zrakama sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremeni mraz koji se javlja u rano proljeće

Treba znati pravo vrijeme za sadnju cvijeća. Ilustracija

Avaz.ba

2.4.2019

Ne postoji određeni datum kada bismo trebali saditi cvijeće. Sadnja cvijeća ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrsti biljke. Neki ljubitelji cvijeća već sa prvim zrakama sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremeni mraz koji se javlja u rano proljeće. Za vas smo odabrali cvijeće koje se sadi u proljeće.

BEGONIJE


Pravi je ukras kako za balone tako i vrtove. Ilustracija

Begonije oduševljavaju ne samo svojim krasnim, šarenim cvijetovima već i lijepo raspoređenim listovima. Pravi je ukras kako za balone tako i vrtove. Sade se u blago kiselu podlogu bogatu hranjivim sastojcima. Ne vole previše vlage, a savršena podloga za begonije ona je pripremljena od mješavine treseta sa zemljom ili kompostom. Ukoliko želite da biljke rano procvjetaju, sadite ih u zatvorenom prostoru početkom marta, a potom ih kada prestane opasnost od mraza preselite van.

DALIJE

Dalije su predivne visoke biljke koje obožavaju sunce. Ilustracija

Dalije su predivne visoke biljke koje obožavaju sunce i ne zahtijevaju preveliku brigu. Zalijevati ih treba samo u slučaju suše. Sjeme dalije možete posaditi u aprilu direktno u gredice, a cvjetaju čitavo ljeto do prvih zahlađenja.

GLADIOLE

Cvijeta tokom ljeta, sve do prvih zahlađenja. Ilustracija

Kada se usljed velikih vrućina sve ostale biljke uspavaju, ovaj vrtni cvijet oduševljava svojim cvijetovima. Lukovice se sade u proljeće u dobro pripremljenu zemlju na dubini od 15 do 25 cm. Voli sunce, a cvijeta tokom ljeta, sve do prvih zahlađenja. Svake dvije sedmice treba ih malo okopati, kako bi se osvježile.

NEVEN

Sjeme nevena sadi se u aprilu. Ilustracija

Neven je omiljena biljka vrtova, a osim ljepotom osvaja i svojim ljekovitim svojstvima. Sjeme nevena sadi se u aprilu, a cvate od maja pa sve do prvih zahlađenja. Kako bi zadržao svoju ljepotu, neven je potrebno redovno optrgavati. Ukoliko ga namjeravate koristiti za liječenje ili čaj, najbolje vrijeme za berbu je u avgustu jer je tada cvijet nevena najkvalitetniji.

MAĆUHICE

Maćuhice cvatu od proljeća. Ilustracija

Iako ih je najbolje saditi u jesen, ovaj dvogodišnji cvijet može se saditi i u proljeće. Krase vrtove i balkone. Ima i bogata ljekovita svojstva, liječi od reume, artritisa, a posebno je dobra kod problema s disanjem te kožnih oboljenja kao što su ekcemi ili akne. Maćuhice cvatu od proljeća, a kako nisu zahtjevne dobro podnose i sunce i sjenu. Potrebno ih je jedino redovno zalijevati i optrgavati uvele cvjetove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.