EKOLOŠKA SVIJEST Građani kupovinom zdrave organske hrane pomažu zaštiti

Tokom ljeta u Beču živi i do 200 miliona pčela

Avaz.ba

Danas je Dan planete Zemlje, a jednu od najvažnijih uloga u njenom ekosistemu imaju pčele. Bez njih ne bi bilo oprašivanja, ni plodova, a ni hrane za ljude.  

Grad Beč je prepoznao važnost pčela te se već godinama zalaže za njihovu zaštitu od štetnog utjecaja neonikotinoida koji spadaju u generaciju novih insekticida i predstavljaju veliku opasnost za ove marljive kukce. 

Tokom ljeta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a neke košnice su smještene na jako neobičnim mjestima, kao što su glavno gradsko groblje, opća bolnica, hotel ili krov gradske vijećnice. Jedna od brojnih mjera zaštite pčela je i uređivanje bečkih livada i parkova da bi im pružili dovoljno hrane. 

Osim toga, Bečlije kupovinom zdrave organske hrane koja nije zagađena pesticidima pomažu zaštiti pčela. A pravi uzor za to im je upravo gradska vlast koja je zabranila genetski modificiranu hranu i gradskim institucijama propisala udio od 30 posto organski uzgojenih namirnica. 

U nekim slučajevima je iznad propisanog, pa je organski udio hrane u vrtićima i školama u gradu oko 50 posto, u udruženju bolnica i domovima penzionera u gradu oko 33 posto.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na