UPOZORENJE

Čovječanstvo od danas živi na kredit: Potrošeni svi raspoloživi resursi planete za ovu godinu

Trenutno se koriste ekološki resursi

Katar svoja raspoloživa sredstva iskoristio za 42 dana. Arhiv

I.K./Avaz.ba

29.7.2019


Čovječanstvo od danas živi na kredit, jer je, prema računici Mreže za globalni ekološki otisak (GFN), već potrošilo prirodna bogatstva koja planeta ima na raspolaganju za ovu godinu, dva mjeseca ranije nego prije 20 godina 

Čovječanstvo trenutno koristi ekološke resurse 1,75 puta brže nego što su kapaciteti obnove ekosistema - ističu iz te nevladine organizacije.  

Mreža upozorava da čovječanstvo nagriza prirodni kapital svoje planete, čime smanjuje njen budući kapacitet da se regenerira.

Svjetski fond za prirodu 

Prema informacijama Svjetskog fonda za prirodu (WWF), zemlje se međusobno razlikuju u korištenju prirodnih bogatstava. Katar je tako svoja raspoloživa sredstva iskoristio poslije samo 42 dana, dok je Indonezija sredstva raspoloživa za jednu godinu potrošila za 342 dana.

Kako bi se uskladili s raspoloživim resursima, do 31. decembra svake godine glavna akcija bi se trebala usmjeriti na emisije plinova s efektom staklene bašte, koji sami po sebi predstavljaju 60 posto ljudskog ekološkog otiska na planeti, ističu iz Fonda.  

Smanjivanjem emisije ugljikodioksida za 50 posto mogli bi dobiti 93 dana u godini, odnosno pomjeriti dan kad istrošimo raspoložive resurse za tu godinu do oktobra - ističu iz ove nevladine organizacije.  

Kada bi prepolovili konzumiranje životinjskih proteina, mogli bi taj datum pomjeriti za još petnaest dana godišnje, a kad bi prepolovili rasipanje hrane, mogli bi dobiti još deset dana - ističu iz Svjetskog fonda za prirodu. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.