PROJEKTI

Tunel koji će promijeniti evropski željeznički saobraćaj

Švicarski tuneli pomoći će u revoluciji evropskog željezničkog saobraćaja, te smanjiti broj kamiona koji robu prevoze kroz Alpe

Avaz.ba

Tunel od velike važnosti za Evropu

Foto: Ilustracija


Nedavno otvoreni tunel Ceneri mogao bi da napravi pravu revoluciju u željezničkom saobraćaju Starog kontinenta, gdje je krajnji cilj povezivanje vozom Sjevernog mora i Mediterana.

Tunel je zvanično otvoren početkom septembra svečanom ceremonijom na kojoj su učestvovali muzičari iz švicarskih regija sa njemačkog govornog područja, ali i oni iz italijanskog govornog područja. Na taj način prikazano je i zajedništvo, odnosno snažna veza između sjevera i juga zemlje.

Lagani prijelaz

– Ova nova linija kroz Alpe projekat je vijeka u našoj zemlji. Radi se o najvećoj investiciji koju smo ikad imali, ovo je znak inteligentnog ulaganja u saobraćaj – nije krila oduševljenje švicarska predsjednica Simoneta Somaruga.

Tunel Ceneri dugačak je 15,4 kilometra i smješten je u blizini švicarske granice s Italijom. Finalni je dio “slagalice” projekta tunela kroz Alpe, bar što se tiče švicarske strane. Zajedno sa “sestrinskim” tunelima, Lotschberg i Gotthard, Ceneri omogućava vozovima lagan prijelaz kroz Alpe, piše portal Punkufer, a prenosi Blic.

Kroz njega će svakodnevno prolaziti oko 170 putničkih i teretnih vozova, a vrijeme vožnje će se smanjiti, pa će sada vožnja od Ciriha do Milana potrajati tek tri sata.

Švicarski tuneli pomoći će u revoluciji evropskog željezničkog saobraćaja, te smanjiti broj kamiona koji robu prevoze kroz Alpe.

Ipak, glavni cilj je povezivanje najveće evropske morske luke, one u Roterdamu, sa italijanskom lukom Đenova.

Alternativna ruta

No, dok je švicarski dio završen, a Italijani svoj završavaju, projekat, pomalo neočekivano, koče Nijemci koji kasne sa radovima.

Naime, planirano proširenje rute od Karlsruea do švicarskog Bazela koče stanovnici njemačkih gradova duž rute. Proširenje koje treba ići na četiri trake, zbog raznih žalbi, kasni nevjerovatnih 15 godina!

Zbog kašnjenja Šviarci su počeli pregovore sa Francuskom o korištenju alternativne rute, s obzirom na to da za ovu njemačku možda jednostavno neće biti prilike.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na