PRIČA O ROTSTINU

Čovjek koji je namjestio prvu utakmicu na svijetu, znao je s brojevima i u mafiju je unio luksuz i ekstravaganciju

Druži se s Majerom Lenskim, Čarlsom Lakijem Lučanom, Džonijem Toriom, Dačom Šulcom, Frenkom Kostelom, Bendžaminom Bagzijem Sigelom i mnogim drugim gangsterima

Ad. A.

Rotstin: Vladao je kockarnicama

Foto: The Mob museum


Kada pomislite da je utakmica zbog koje ste „pali“ na kladionici namještena, ili da je neko „prodao“ bokserski ili teniski meč dok gužvate tiket i nervozno ga bacate u korpu za smeće, proguglajte ime Arnold Rotstin zvani Mozak.

On je izmislio gotovo svaki fazon koji se koristi u modernom klađenju i bio je jedan od „najnamazanijih“ kriminalnih umova koji je koračao užarenim ulicama Njujorka za vrijeme prohibicije, a prema nekima se smatra i ocem organiziranog kriminala.

Platni spisak

Na svom platnom spisku imao je legendarne Majera Lenskog, Čarlsa Lakija Lučana, Džonija Toria, Dača Šulca, Frenka Kostela, Bendžamina Bagzija Sigela i mnoge druge gangstere, a ostao je upamćen po namještanju finala američke bejzbol lige 1919. godine, zbog čega je bio optužen, ali ne i osuđen.

Potplatio je igrače, koji su svi redom svjedočili pred sudom. Neke od tadašnjih velikih bejzbol zvijezda su iskoristili peti amandman, odnosno pravo da šuti tokom saslušanja te su mnogi dobili doživotnu zabranu bavljenja sportom.

Rodio se u Njujorku 1882. i za razliku od ostalih bossova, bio je sin bogatog jevrejskog industrijalca, s dobrim političkim vezama.

  • Mafijašima je predstavio luksus

    Mafijašima je predstavio luksus

    Foto: The Mob museum


Imao je smisla za brojke, pa se kao dječak počeo kladiti na rezultate političkih izbora, utakmice, konjske i pseće utrke...Svojevremeno je angažirao i matematičare da bi pronašao formulu da dobije opkladu.

Kockom je stekao veliki novac koji je uložio u krijumčarenje alkohola, kao i ostatak gangstera u 20. vijeku.

Bio je strastveni kockar, a jednom je prema navodima sa oficijelne stranice Mafijaškog muzeja (The mob museum) pobijedio svjetskog prvaka u bilijaru iz Filadelfije, što ga je učinilo velikom facom u podzemlju.

Smrt za kockarskim stolom

Ogromno bogatstvo mu je stvorilo preduvjete da se druži s političarima, milionerima, a svojevremeno je otvorio i najveću kockarnicu u Njujorku.

On je kako kažu mafiji predstavio luksuz, šešire, skupa odijela, luksuzne automobile, skupe cipele i nakit.

Kako to obično biva s ljudima njegovog kalibra upucan je 3. novembra 1928. za vrijeme partije pokera, a umro je u bolnici par dana kasnje odbivši da kaže policiji ko je ispalio hice u njega.

Rotstin je nadahnuo mnoge likove u romanima i filmovima, pojavljujući se u klasičnom romanu Skota Ficdžeralda Veliki Getsbi i nekoliko filmova i serija.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na