PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić stigao u Njujork: Hoće li uspjeti zaustaviti usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Vučić će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN-a

Vučić će prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN. Anadolija

Z. K.

21.4.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gdje će u ponedjeljak predstavljati Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovni šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa o radu UNMIK-a. 

U delegaciji sa Vučićem je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

U izvještaju koji je objavljen na stranici UN-a, a koji treba da bude razmotren sutra na sjednici VS UN, Guteres je naveo da su, uprkos izvjesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova ostala krhka.

Vučić će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako se navodi, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

On je, uoči puta u Njujork, izjavio da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i kako će ona poremetiti odnose u regionu i najavio da će se Srbija suprotstaviti usvajanju rezolucije svom svojom snagom, prenosi Tanjug.

- Ne zaboravite, to je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH. Ne zaboravite da je to pitanje izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savjetu bezbjednosti, a ne Generalnoj skupštini - istakao je Vučić.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres je u svom redovnom šestomjesečnom izvještaju o radu Misije UN-a na KiM, za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primjene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan sigurnosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

U oktobru prošle godine održana je posljednja redovna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtjev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sjednica SB UN.

Sjednica VS UN održava se u ponedjeljak od 10 sati po istočnoameričkom vremenu, odnosno od 16 sati po srednjoevropskom vremenu u sjedištu UN-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.