ZANIMLJIVOSTI

Od monaha do ženskog modela: Nevjerovatno putovanje kroz dvije suprotnosti

Uprkos tome što je od devete godine znala da je zapravo žena, Tenzin je provela godine u monaškom obrazovanju

A. Čengić

26.12.2020

Bivši budistički monah sada je svjetska senzacija nakon što je srušio barijere kada je posato prvi tibetanski transrodni model, prenosi Telegraf.

Tenzin Mariko, čije je rodno ime Tenzin Ugen, po rođenju je bila muškarac. Odrasla je sa šestoro braće u Indiji, a njeni roditelji su napustili kinesku provinciju Tibet 1990-ih.

Uprkos tome što je od devete godine znala da je zapravo žena, Tenzin je provela godine u monaškom obrazovanju, ali u toj odori se nikada nije osjećala sasvim dobro.

Prije sedam godina, Tenzin je prisustvovala svadbi svog druga na kojoj je nosila haljinu, periku i štikle, i tada je shvatila da se zapravo kao žena osjeća najprirodnije i najsamopouzdanije. Bio je to trenutak eureke za Tenzin koja se poslije toga podvrgla operaciji promjene pola.

Odluka je dovela do njenog izgnanstva iz monaške zajednice, a kasnije je bila i zlostavljanja. Ali to je nije spriječilo da konkuriše na izbor za Miss Tibeta 2015.

Pet godina kasnije, Tenzin uživa u svom novom načinu života – stekavši 20.000 pratilaca na društvenim mrežama, uključujući mnoge Tibetance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.