U SUZAMA

Pleme egzotičnog otočića oplakuje princa Filipa, traže mu i nasljednika

S obzirom n to da je princ Filip bio upoznat s privrženošću ovog plemena, tokom godina slao im je pisma i svoje fotografije, a oni su njemu slali zauzvrat tradicionalne darove, piše BBC

Pleme oplakuje smrt princa Filipa. AGENCIJE

A. F.

15.4.2021

Britanci ovih dana oplakuju smrt princa  Filipa (Philipa), no nisu jedini - pokojnog vojvodu od Edinburgha oplakuje i jedno pleme usred Pacifika.

Naime, već decenijama dva sela na malenom otoku Tanna u Vanuatu, na kojem živi ukupno 400 ljudi, poštuju princa Filipa kao bogoliku duhovnu figuru i svakodnevno mu se mole da žaštiti njihove banane i usjeve jama.

'Smatraju da je on potomak moćnog boga koji je živio na jednoj od njihovih planina', govori antropolog Krk Hafmen (Kirk Huffman) za BBC News.

Hafmen proučava ovo osamljeno pleme od 1970-ih kada se vjeruje da je na ovom otoku započeo 'Princ Filip  pokret'. Niko ne zna što je točno bio pokretač ove ljubavi prema vojvodi, no Hafmen pretpostavlja da su seljani možda vidjeli fotografiju njega i kraljice još dok je otok bio kolonija Britanije i Francuske.

Iako je zaluđenost princom Filipom splasnula na otoku tijekom godina, ova da sela još uvijek slijepo vjeruju u njega, te mu planiraju u narednih 100 dana odati počast ritualnim plesovima, procesijama i izlaganjem njegovih slika.

- Veza između naših ljudi i Engleza je vrlo jaka. Šaljemo poruku saučešće kraljevskoj porodici i stanovnicima Engleske - kazao je vođa plemena Yapa za Reuters.

Pleme oplakuje princa. AGENCIJE

Pripadnici ovih plemena žive u džungli, nose tradicionalnu odjeću i vrlo rijetko koriste tehnologiju poput mobitela, a novinar Megeri  (McGarry) napominje kako su oni sami odlučili "odreći se modernog svijeta", iako žive blizu aerodroma.

- Nije to fizička distanca, to je metafizička distanca. Oni su jednostavno 3000 godina udaljeni - ističe Megeri.

Njihova kultura Tannu vidi kao podrijetlo svijeta, a pleme ima za cilj promicanje mira. Neki pak seljani vjeruju da je princ Filio ispunjenje proročanstva o pripadniku plemena koji je napustio otok u duhovnom obliku kako bi našao moćnu ženu preko mora.

Vjeruju da je princ jedan od njih i da je na misiji 'sijanja sjemena Tanna kulture u srcu Commonwealtha', te kako pokušava vratiti mir i poštovanje prema engleskoj tradiciji, uz pomoć svoje supruge.

Pleme oplakuje princa Filipa. AGENCIJE

Princ Filip i kraljica Elizabeta II. posjetili su ovaj otok samo jednom, 1974. godine, kada se zvao New Hebrides. Vojvoda je tada sudjelovao u ritualima ispijanja pića spravljenog od korijena kafe.

Iako piće ne sadrži alkohol navodno ima psihoaktivno djelovanje te ga neki otočani koriste kao medicinski pripravak ili tijekom vjerskih ceremonija.

S obzirom n to da je princ Filip bio upoznat s privrženošću ovog plemena, tokom godina slao im je pisma i svoje fotografije, a oni su njemu slali zauzvrat tradicionalne darove, piše BBC.

Pleme na Pacifiku. AGENCIJE

Petoricu vođa plemena upoznao je osobno kada su 2007. sletjeli u veliku Britaniju zbog reality showa "Meet the Natives".

Dali su mu poklone i pitali ga kad će se vratiti, a on im je uzvratio: 'Kad zatopli, poslat ću poruku'.

U ponedjeljak se nekoliko stotina pripadnika plemena okupilo kako bi govorili o princu Filipu, no razgovarali su i o njegovom nasljedniku.

- Mogli bi reći, otišao je kako bi  Čarls (Charles) nastavio njegovu misiju - kazao je Hafman za BBC. No čak i ako ga neko naslijedi, princ Filip neće biti zaboravljen. Vođa plemena razmatra da od pokreta napravi političku stranku, ističe Hafman.

Postoji vjerovanje da će se princ Filip vratiti, makar u duhovnom obliku, u svoj dom, na Tannu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.