ŠPANIJA

Kuća od kostiju u Barseloni: Atrakcija iza jezivog imena

Kako joj prilazite, polako vas hvata čudna jeza, prije svega, jer njene terase

Fu. M.

Kuća od kostiju

Foto: Instagram


Kuća Batljo u Barseloni spada u bisere katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, a sagrađena je početkom 20. stoljeća.

Nepravilnih linija, s mozaicima od polomljenih keramičkih pločica i lučnim krovom koji podsjeća na leđa zmaja, ovu zgradu ne zovu tek tako "Kuća od kostiju".

Mada joj je zvanični naziv Casa Batlló, čuvenu Gaudijevu zgradu lokalci zovu Casa dels ossos (Kuća od kostiju) jer svojom arhitekturom podseća na skelet. Kuća je izgrađena sedamdesetih godina 19. stoljeća, a 1900. kupio ju je Žozep Batljo sa ženom. Oni su od Gaudija tražili da je sravni sa zemljom i da napravi sasvim novu, prenosi Nova.rs.

 • Kuća je izgrađena sedamdesetih godina 19. stoljeća

  Kuća je izgrađena sedamdesetih godina 19. stoljeća

  Foto: Instagram


Međutim, Gaudi je to odbio, pa je između 1905. i 1907. godine rekonstruisao staru vilu. Nova građevina projektovana je da bude porodična kuća za ljude srednjeg staleža. On joj je udahnuo nov život uz još jedan sprat, krov i čuvenu fasadu, a i cijela unutrašnjost kuće je potpuno promijenjena. Danas ta zgrada u ulici Passeig de Gràcia 43 oduševljava čitav svijet.

 • Kasa Batljo

  Kasa Batljo

  Foto: Instagram


I zaista, ova građevina jeste čudesna. Kako joj prilazite, polako vas hvata čudna jeza, prije svega, jer njene terase zaista neodoljivo podsjećaju na gomilu kostiju. A uz sve to idu žardinjere divnog cvijeća. Ušuškana u jednoj od najljepših četvrti ovog španskog grada, Kasa Batljo vas svojim kontrastima sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na