RAZNE METODE

Džoint kao nagrada za vakcinaciju

Aktivisti, vlasti i poduzeća već neko vrijeme pokušavaju motivirati ljude da dođu na vakcinaciju

Besplatan džint za vakcinisane. Ilustracija

A. Ka. / DW

22.5.2021

Besplatni džoint, vaučeri, skurilne diplome. Raznim se metodama pokušava motivirati ljude na vakcinaciju. Skepsa oko vakcinacije je tradicija.

U SAD-u kampanja vakcinisanja napreduje ubrzanim tempom. Gotovo 50 posto američkih žitelja već je primilo prvu dozu vakcine. A 38 posto i drugu.

Na početku ove godine je bilo problema oko nabavke vakcine, ali situacija u američkim centrima za vakcinaciju se u međuvremenu kompletno promijenila. Sada je ponuda vakcina veća od potražnje. Sve češće se naime događa da raspoložive vakcine ne mogu biti iskorišteno jer nema ljudi koji se žele vakcinisati. I zato aktivisti, vlasti i poduzeća već neko vrijeme pokušavaju motivirati ljude da dođu na vakcinaciju – pa i neobičnim akcijama.

Vlasti američke savezne države Ohajo svake sedmice organizira lutriju – građani koji su se vakcinisali svake sedmice mogu osvojiti milion dolara. U Njujorku je krajem aprila svaka osoba koja je primila prvu dozu vakcine imala pravo na besplatni džoint.

Maine je pokušao „privoljeti“ ljude da se vakcinišu podjelom besplatnih lovačkih licenci, a prije nekoliko dana je jedna akcija grada New Orleansa izazvala pažnju medija – za svaku ubrizganu dozu vakcine građani su dobivali pola kilograma ljuskara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.