POSJETIO 135 ZEMALJA

Francuz obišao sve zemlje svijeta, a trošio je dolar dnevno

Poseban utisak je na njega ostavilo odrastanje tokom rata što je učvrstilo njegovu želju da sazna da li će mir biti jednog dana moguć

A. F.

Andre Bružiro

Foto: AGENCIJE


Andre Bružiro je svoj život posvetio putovanjima i sa svoje 84 godine može da se pohvali da je posjetio 135 zemalja, a 400.000 kilometara je prešao uglavnom stopirajući i ne trošeći mnogo novca.

Bružiro je odrastao na periferiji Pariza, a na putovanja ga je podstakla majka. Upisala ga je na izviđače gdje je on naučio kako da se snalazi.

Poseban utisak je na njega ostavilo odrastanje tokom rata što je učvrstilo njegovu želju da sazna da li će mir biti jednog dana moguć.

Sa 17 godina, diplomom visoke škole i deset franaka u džepu, krenuo je u Evropu gdje je proveo sedam godina radeći honorarne poslove i učeći jezik.

  • Andre Bružiro

    Andre Bružiro

    Foto: AGENCIJE


Između boravka u Španiji i zapadnoj Njemačkoj, odslužio je vojni rok u Kongu.

Potom je tri godine radio kao prevodilac u Kanadi, a novac koji je uštedio potrošio je u narednih šest godina na putovanja.

Putovao je uglavnom autostopom, mada je koristio i avion, brod i jahtu, i trošeći najviše jedan dolar dnevno.

Tokom putovanja bio je zatvaran sedam puta, u nekoliko navrata skoro ubijen, deportovan i opljačkan.

Boravio je kod doktora Švajcera u bolnici u Gabonu, druižio se sa hipicima u San Francisku, sa lovcima na glave na Borneu, budističkim monasima u Bangkoku.

Učio jogu u Indiji, radio u kibucu u Izraelu, vidio kako se švercuju dragulji sa Šri Lanke i kako se živi u izbjegličkim kampovima u Kambodži.

Potom je odlučio ponovo da krene na put i narednih 30 godina je obilazio zemlje i teritorije koje do tada nije vidio. 2004. godine je prešao granicu sa himalajskim kraljevstvom Mustang.

Godinu dana kasnije je ispunio sebi želju: posmatrao je polarne medvjede u zalivu Čerčil u Kanadi.

Svoj 70. rođendan je proslavio na ostrvu Sokotra u Jemenu a dvije godine kasnije se spustio niz rijeku Lenu.

Potom boravi u Južnom Sudanu i stiže do najudaljenijeg ostrva na svijetu Tristan de Kunja.

Nakon posjete 135 zemalja, prešavši preko 400.000 kilometara, Andre je objavio knjigu i dokumentarni film o svojim putovanjima, usvojivši ideju persijskog plemića Bahanula: „Zemlja je samo jedna zemlja“.

Kao jedan od najvećih putnika današnjice, dobio je nadimak “Marko Polo”.

Više o temi Putovanje

NAJLJEPŠE PLAŽE
Egzotičnih destinacija od kojih zastaje dah
KORISNO
Šta spada u putnu apoteku

Više o:

Putovanje Život
NA VRH

Podijeli članak na