HISTORIJA

Na današnji dan: Umro Dragomir Bojanić Gidra

Glumio je u više od sto filmova i TV serija

A. Ka.

Dragomir Bojanić Gidra: Film “Žikina dinastija” obilježio je njegovu karijeru

Foto: Arhiv


Na današnji dan u Moskvi je 1821. rođen Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika. Njegovo djelo postalo je u 20. vijeku neiscrpan izvor za najraznovrsnije književnoteorijske, estetičke i filozofske studije i tumačenja

1331. Umro srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine od 1322. osigurao je Srbiji premoć na Balkanu pobijedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. S prijestola ga je zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gdje je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao je manastir Dečane.

Rođen Vitorio Emanuele

1869. Rođen Vitorio Emanuele III, italijanski kralj od 1900. do 1946, oženjen Jelenom, kćerkom crnogorskog kralja Nikole I. Podržao je Mussolinijev režim i 1936. je proglašen carem Etiopije, a 1939. kraljem Albanije. Abdicirao je 1946. u korist sina Umberta, nadajući se da će tako spasiti savojsku dinastiju, ali su se Italijani u junu 1946. na plebiscitu izjasnili za republiku.

1918. Kapitulacijom Njemačke završen Prvi svjetski rat, u kojem je učestvovalo 36 država. Život je izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Njemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alsace i Lorraine i lijevu obalu Rajne, potpisana je u željezničkom vagonu u francuskom mjestu Compiègne.

1918. Maršal Jozef Pilsudski proglasio nezavisnu republiku Poljsku.

1942. Njemačke trupe u Drugom svjetskom ratu zaposjele i neokupirani dio Francuske, pod kontrolom kvislinške vlade u Vichyju. Istog dana njemačke i italijanske trupe su okupirale i francusko ostrvo Korziku.

1945. Održani prvi poslijeratni izbori u Jugoslaviji na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske federativne Jugoslavije.

1952. John Mullin i Wayne Johnson u Los Angelesu prvi put prikazali svoj izum - videorekorder.

1961. Sovjetski grad Staljingrad preimenovan u Volgograd.

1965. Premijer Rodezije Ian Smith jednostrano proglasio nezavisnost od Velike Britanije, koja je režim bijele manjine proglasila ilegalnim i uvela trgovinske sankcije.

1971. Senat SAD-a ratifikovao ugovor kojim je Japanu vraćeno ostrvo Okinava, oduzeto krajem Drugog svjetskog rata.

1975. Proglašena nezavisnost Angole, poslije pet vjekova portugalske kolonijalne vlasti. Prvi predsjednik Narodne Republike Angole postao je Agostinho Neto.

1992. Engleska anglikanska crkva je napustila vjekovnu tradiciju i dopustila ženama da budu svećenice.

Umro Jaser Arafat

1993. U Beogradu umro Dragomir Bojanić Gidra, srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski, filmski glumac i komičar. Glumio je u više od sto filmova i TV serija. Film “Žikina dinastija” obilježio je njegovu karijeru.

1996. Predsjednik Gvatemale Alvaro Arzu saopštio da je s gerilskim pokretom postignut sporazum o okončanju 36-godišnjeg građanskog rata u toj centralnoameričkoj zemlji.

2000. U zapaljenoj žičari u jednom tunelu ispod glečera Kitzsteinhorna u masivu Hohen Tauern, u austrijskim Alpama, život je izgubilo 159 osoba.

2001. Dan nakon prijema Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju član te organizacije postao je i Tajvan.

2002. Predsjednik kompanije Microsoft Bill Gates poklonio 100 miliona dolara za borbu protiv AIDS-a u Indiji.

2004. U vojnoj bolnici u Parizu umro palestinski predsjednik Jaser Arafat, koji je na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) bio više od 30 godina. Za predsjednika PLO-a izabran je bivši premijer Mahmud Abas.

NA VRH

Podijeli članak na