HISTORIJA

Na današnji dan: Rođena Tina Tarner

Dobitnica osam nagrada Grammy, pjevačica, skladateljica i plesačica, jedna od najvećih rokerskih zvijezda svih vremena

Pjevačica Tina Tarner. Agencije

A. Ka.

26.11.2021

Na današnji dan velike sile prisilile su 1880. Tursku da Crnoj Gori preda Ulcinj, koji su Crnogorci zauzeli u januaru 1878. To je bila kompenzacija za Plav i Gusinje, čiji su građani oružanim otporom odbili da budu u sastavu Crne Gore

1504. Umrla Isabela I, katolička kraljica Kastilje od 1474. Njenom udajom za Fernanda II Aragonskog ujedinjeni su Kastilja i Aragon (1479) i stvoreni temelji jedinstvene španske države i budućeg kolonijalnog carstva. Tokom njihove vladavine uspostavljen je sud inkvizicije (1480), protjerani su Jevreji, a zauzimanjem Granade 1492. definitivno je slomljena vlast Mavara. Iste godine opremili su ekspediciju Cristofora Colomba koja je otkrila Ameriku.

Umro pisac

1855. Umro pisac Adam Mickiewicz, najistaknutiji poljski romantičar. Njegov idilični ep “Pan Tadeuš”, u kojem je dao viziju stare Poljske koja nestaje, smatra se najvećim djelom poljskog romantizma.

1914. U Prvom svjetskom ratu eksplodirao je britanski ratni brod Bulwark dok je u njega ukrcavana municija. Od 750 članova posade, preživjelo je samo njih 12.

1922. Otvorena grobnica faraona Tutankamona, koju je u Dolini kraljeva kod Luxora otkrio engleski arheolog Howard Carter. Carter i lord Carnarvon bili su prvi ljudi koji su ušli u grobnicu poslije više od 3.000 godina kada je u nju položen faraon.

1939. Napadom sovjetske armije počeo je sovjetsko-finski rat. Oružani sukob trajao je do 12. marta 1940, kada je potpisan mir kojim je Finska ustupila Sovjetskom savezu veći dio Karelije i oblast u Murmanskom zaljevu.

1939. U gradiću Netbuš (Nutbush) u Tensiju Tennessee) rođena je Ana Mej Bulo (Anna Mae Bullock), poznata kao Tina Tarner (Turner). Dobitnica osam nagrada Grammy, pjevačica, skladateljica i plesačica, jedna od najvećih rokerskih zvijezda svih vremena.

1942. U Bihaću je u Drugom svjetskom ratu osnovano Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije, a 54 delegata su izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a s dr. Ivanom Ribarom na čelu.

Francuska lansirala prvi vještački satelit

1949. U Indiji je prihvaćen ustav kojim je Indijska unija postala republika u okviru britanskog Commonwealtha. Ustav je stupio na snagu u januaru 1950.

1965. Francuska je lansirala prvi vještački satelit.

1967. Narodni oslobodilački front proglasio u Adenu Narodnu Republiku Jemen nakon 128 godina britanske kolonijalne vladavine.

1968. U Saveznoj narodnoj skupštini usvojeni amandmani na Ustav SFR Jugoslavije, kojima se širi autonomija pokrajina i one dobijaju status sličan republikama. Pokrajine su dobile pokrajinski Ustavni zakon, čime je otvoren put gotovo potpuno samostalnoj zakonskoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.


Tajfun na Filipinima

1968. Umro njemački pisac Arnold Zweig, autor romana “Slučaj narednika Griše”, koji mnogi kritičari smatraju najboljom njemačkom knjigom o Prvom svjetskom ratu.

1972. Umro Harry Truman, predsjednik SAD-a 1945 - 1953. Za predsjednika je izabran nakon smrti Franklina Roosevelta. Učesnik je Potsdamske konferencije, a augusta 1945. po njegovom nalogu na Japan je bačena atomska bomba. Uveo je SAD u Korejski rat.

1987. Tajfun na Filipinima razorio je oko 14.000 kuća, poginulo je 270 ljudi.

1998. U zajedničkoj deklaraciji tokom posjete kineskog predsjednika Jiang Zemina, Japan je izrazio duboko kajanje zbog akcija koje je preduzeo u Kini u Drugom svjetskom ratu.

2001. Nepalski kralj Gyanendra objavio vanredno stanje u zemlji nakon trodnevnih nemira tokom kojih je ubijeno najmanje sto ljudi, a koje su izazvali pripadnici maoističkog gerilskog pokreta u pokušaju da svrgnu monarhiju s vlasti.

2018. U potonuću turističkog broda na Viktorijinom jezeru u Ugandi utopila se 33 turista, a spašeno je 27 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.