TRETMAN

Džimiju izmjene gena promijenile život: To je kao da se ponovo rodiš

Kad pogledam unatrag, to je kao vau, ne mogu vjerovati da sam živio s tim, rekao je on

Džimi Olagere. AGENCIJE

A. O.

20.2.2022

Drepancitoza predstavlja naslijeđeno stanje, odnosno bolest koje je karakteristično po crvenim krvnim zrncima koji su u obliku srpa i hroničnoj hemolitičnoj anemiji.

Priča o Džimiju Olageru (36) postala je viralna.

On je smatrao da će morati čekati decenijama da se oslobodi ove bolesti, a on s njima živi od djetinjstva i misli kako mu je to saznanje veoma uticalo na život i promijenilo ga. 






Ukloniti bol

- To je kao da se ponovo rodiš. Kada pogledam unazad, ne mogu da vjerujem da sam živio sa tim - kaže Jimi, jedan od prvih sedam pacijenata sa srpastim ćelijama koji su imali koristi od revolucionarnog novog tretmana za uređivanje gena koji se testira u SAD-u, pišu tamošnji mediji. 

Džimiju će možda trebati zamjena kuka, jer mu je dio koštanog tkiva odumro nakon što je izgubio krv - nepovratno stanje koje se zove avaskularna nekroza.

Ljudi koji pate od ove bolesti ovo stanje opisuju kao da "krhotine stakla" teku kroz vene. Obilježje bolesti srpastih ćelija su epizode jake boli koje se nazivaju krize, kojima je potrebna bolnička njega, pa čak i morfijum da uklone bol.


Upakirani protein

- Kad pogledam unatrag, to je kao vau, ne mogu vjerovati da sam živio s tim - kaže on za BBC. 

Kaže da je uvijek morao biti u ratnom razmišljanju, znajući da će mu dani biti ispunjeni izazovima.

Bolest se javlja u obiteljima. Uzrokuje ga genetska mutacija koja dovodi do toga da tijelo proizvodi abnormalni hemoglobin. 

To je protein koji je upakiran u crvene krvne stanice i nosi kisik po tijelu. Crvene krvne stanice su obično okrugle i mekane, ali mutirani hemoglobin ih može učiniti krutima i poprimiti svoj karakteristični srpasti oblik.

Bol je njega doživotno pratila. 

Ali obilježje bolesti srpastih stanica su epizode jake boli koje se nazivaju krizama, kojima je potrebna bolnička njega i morfij kako bi uklonili bol. Godinama je on ulazio i izlazio iz bolnice gotovo svaki mjesec. Zime su bile najgore - jer hladno vrijeme sužava krvne žile u blizini kože i povećava rizik od začepljenja. Zbog toga je on preselio svoju obitelj diljem SAD-a - iz Nju Džersija u toplije krajeve Atlante, Džordžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.